Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Je auto beschermen tegen hitte; hoe doe je dat?

ARYHBAGXI9kWlKmxfBOCi7eSvtOrOpi62SfKDiX4.jpeg


28-augustus-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Het wordt tegenwoordig ook in Nederland bloedheet, zo bleek een paar weken geleden maar weer. In de auto is het vaak nog een tandje erger waardoor het echt geen pretje is om lange tijd in de auto te moeten zitten. Bij warm weer is hitte in de auto helaas nooit helemaal te voorkomen, maar met wat goede voorzorgsmaatregelen en de juiste aanpak kun je het een stuk aangenamer maken. Hieronder hebben we een aantal goede tips voor jou op een rijtje gezet!

Nadelen van warmte in de auto

Behalve dat hitte in de auto onaangenaam is, is het ook nog eens gevaarlijk. De prestaties en alertheid van een bestuurder nemen dan namelijk snel af, zo blijkt. Bij een stijging van 22 naar 37 graden neemt het ongevalsrisico met 30 procent toe. Wanneer je de auto in de zon zet kan de temperatuur oplopen tot meer dan 60 graden. Dit maakt de kans op een ongeval dus veel groter. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk hoeft te rijden in een warme auto of probeer met onderstaande tips de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Laat uiteraard ook nooit honden of kinderen achter in de auto met warm weer.

Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren

Dit klinkt natuurlijk als een heel logische tip, en dat is het ook. Het is echter ook de meest effectieve manier om warmte uit je auto te houden. Mocht dit niet kunnen, dan kun je het best de auto met de achterkant richting de zon parkeren. Het dashboard, en ook het stuur en de pook, kunnen namelijk heel warm worden. Door de achterkant in de zon te zetten voorkom je dit deels. Het dashboard en het stuur worden overigens zo warm omdat ze de hitte heel snel absorberen. Sta je in de file in de hitte, of ontkom je er niet aan dat de voorkant toch in de zon staat, leg er dan een handdoek of iets anders overheen. Of gebruik een zonwerend folie op je voorruit.

Wat moet je doen als je in een (te) hete auto instapt?

Wat moet je dan doen wanneer je instapt in een te warme auto? Zet eerst de ramen open om de warmte naar buiten te laten. Nog beter is het om ook de deuren even open te laten staan. Zodra je aanrijdt moet je echter wel alles dicht doen en de airco aanzetten. De eerste kilometers kun je de airco het best op de maximale blaaskracht zetten. Het gaat nog sneller als je eerst de interne recirculatie instelt, en pas na een aantal minuten buitenlucht binnenlaat. Het lijkt fijn om de ramen ook open te laten staan, maar hierdoor wordt de binnentemperatuur eerder warmer dan koeler. Ook qua brandstofverbruik is het beter om de ramen dicht te doen, omdat hij dan minder weerstand ervaart en dus minder verbruikt..

Zet de airco niet te hard

Het is heel verleidelijk om de airco heel hard te laten blazen, maar dit is niet perse het beste. Ideaal is tussen de 20 en 22 graden, misschien alleen de eerste paar minuten wat kouder als het echt warm is. Kouder is namelijk niet gezond voor je lichaam. Bovendien maakt dit de klap wanneer je uitstapt alleen maar groter, dit is slecht voor de bloedsomloop. Je moet eigenlijk de airco ook nooit direct op je lichaam laten blazen, omdat dit niet goed is voor je spieren. Het beste is om de luchtstroom net over je schouders te laten komen. 

Gebruik een zonnescherm of zonwerende folie

Ook voor de auto is er zonwering beschikbaar, in verschillende vormen. Bij de achterste ramen kun je rolgordijnen bevestigen, waarmee je direct ook je kind beschermt tegen de hitte van de zon. Op de achterste ramen kun je ook een zongordijn bevestigen, die ook vrij veel zon en daarmee hitte weet tegen te houden. Ruitenfolie is daarnaast ook een optie, die je in verschillende kleuren en sterktes kunt verkrijgen. Tot slot kun je bij de voorruit een zonnescherm over of voor het raam doen, uiteraard alleen bij stilstand. Dit houdt heel veel hitte tegen en voorkomt dat het dashboard en het stuur warm worden. Uiteraard zijn al deze producten bij Site4Cars verkrijgbaar. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd contact met ons opnemen!