Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Injectoren, wat doen ze en hoe vervang ze je?

zRxAChSNSlB61sVd8mJnGNWjXKJzUSrANHsUgfuP.jpeg


17-januari-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Injectoren, of verstuivers, zijn er simpelweg voor de inspuiting van brandstof in jouw motor. Het is daarmee een belangrijk onderdeel van de auto, en bij problemen ga je dit op den duur merken aan de prestaties van de motor. In deze blog gaan we in op de functie van injectoren, en leggen we uit hoe je ze bij slijtage of defecten kunt vervangen.

Injectoren hebben als functie om op het juiste moment brandstof in te spuiten. De hoeveelheid en het moment zijn exact berekend door het regelapparaat. Deze injectoren worden elektromagnetisch bediend, waarbij het regelapparaat deze impulsen berekent en verstuurd. Dit gebeurt aan de hand van precieze gegevens over de motor bedrijfstoestand. In jouw motor wordt de inlaatklep geopend in de cilinder, waardoor lucht wordt aangezogen. De lucht wordt vervolgens samengeperst wanneer deze inlaatklep weer dichtgaat. Hierdoor zal de temperatuur stijgen. Als de zuiger vrijwel bovenaan is zorgt de injector ervoor dat precies de juiste dosis brandstof wordt ingespoten, die door de hoge temperatuur wordt verbrandt. Als deze injector niet goed werkt, zal de verbranding logischerwijs ook niet optimaal werken. In dat geval zul je jouw injectoren moeten vervangen, waar wij bij Site4Cars overigens graag mee helpen!

Moeten injectoren worden vervangen?

Hierboven zeiden we dus al dat bij een verminderde werking, of een acuut defect, de injectoren moeten worden vervangen. De vraag is natuurlijk of dit vaak voorkomt. Net als bijna alle onderdelen van de auto kunnen ook injectoren slijten, of acuut kapot gaan. De slijtage slaat meestal toe na een bepaald aantal kilometers. Dit proces kan wel versneld worden door het tanken van mindere brandstof, zoals brandstof uit het buitenland of brandstof die niet voor jouw auto geschikt is. Defecte of versleten injectoren verstoren het verbrandingsproces. Bij een goede werking wordt op precies het juiste moment, exact de juiste hoeveelheid brandstof ingespoten. Bij een defect verminderd de druk, waardoor er te weinig brandstof wordt ingespoten of met te weinig druk. Doordat er teveel of te weinig brandstof wordt ingespoten zal de motor uiteindelijk minder gaan lopen. Vaak is dit een heel geleidelijk proces, en heb je dit in eerste instantie niet door. Zaken die wijzen op kapotte injectoren zijn; problemen bij het starten van de motor, verminderd vermogen, een hoger brandstofverbruik, een schommelend stationair toerental of een tikkend geluid van de motor. Als je dit merkt of je twijfelt, is het raadzaam om de injectoren te (laten) controleren en eventueel te vervangen.

Hoe vervang ik mijn injectoren?

Als je kennis en ervaring hebt met het vervangen van auto onderdelen, en beschikt over de juiste materialen, kun je jouw injectoren zelf vervangen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. 

  1. Allereerst, veiligheid staat voorop. Zeker als je werkt met de motor en het verbrandingsstysteem moet je goed op je eigen veiligheid letten. Zorg dat alle druk van de leidingen is. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er niks brandbaars in de buurt van de werkplek is. Tot slot zijn een beschermende bril en handschoenen een must bij dit soort reparatiewerk. 
  2. Test de injectoren en de werking ervan, voordat je alles gaat vervangen. Dit kan je doen door te te luisteren en kijken naar het lopen van je motor. Daarnaast vertellen de waarschuwingslampen je natuurlijk ook iets. Als laatst kan je de injectors ook checken aan de hand van apparaten die je motor kunnen controleren.
  3. Nu kun je daadwerkelijk beginnen met het vervangen. Begin met het wegnemen van de druk op de leidingen, door het ventiel wat losser te draaien. Laat je auto vervolgens even lopen, totdat alle resterende druk en brandstof zijn opgebruikt. 
  4. Sluit de brandstofleiding af. In de meeste auto’s zit een brandstofleiding die brandstof leveren aan de injectoren in elke cilinder. Sluit zowel de hoofdleiding als de andere leiding die hier recht tegenover zit af. Zorg dat alles los zit en verwijder dan langzaam de leiding, let hierbij op dat de je injectors niet beschadigd. Als het goed is kun je deze leiding makkelijk verwijderen. Mocht jouw auto geen brandstofleiding hebben, dan kun je direct de injectors afkoppelen.4.
  5. Koppel de injectoren los. Elke injector heeft een plug die de injector vastzet, deze kun je makkelijk afschroeven met een platte schroevendraaier. 
  6. Nu kun je de injectoren verwijderen. Let op dat je ze voorzichtig verwijderd als ze los zijn, zodat je verder niets beschadigt. Soms zitten de injectoren nog extra vastgemaakt aan de brandstofleiding, zorg dat je dit dan eerst allemaal losmaakt. Dit kun je in sommige gevallen wat op en neer moeten bewegen, maar doe ook dit voorzichtig. Verwijder nu de injectoren, zo mogelijk met behulp van een speciale tang. Doe dit niet met volle kracht, maar rustig en beheerst. Let er ook goed op dat er niets in het gat komt dat nu open is.
  7. Doe nu de nieuwe injectoren erin. Maak alles weer op de juiste manier vast, zoals het eerst ook vastzat. Gebruik hiervoor zonodig nieuwe materialen. Monteer daarna ook de brandstofleiding weer en zorg dat alles weer helemaal goed is gemonteerd. 
  8. Check nu of er geen lek in de brandstofleidingen zit. Je hebt natuurlijk wel alle leidingen los gehad, dus is het verstandig om te checken of alles weer goed is teruggezet. Doe dit door de motor te starten en wat brandstof in de leidingen te laten lopen, dan kun je kijken of er eventueel lekken zijn.
  9. Test! Ga je een klein rondje rijden met je auto en kijk en luister of alles naar behoren werkt. Kijk of je geen van de hierboven in het artikel genoemde symptomen herkend, en check of er geen waarschuwingslampjes branden. Als die overigens tijdens het ritje beginnen te branden, kan dat weleens met een heel ander probleem met je motor te maken hebben. 

Injectoren kopen bij Site4Cars

Wij helpen je graag aan de juiste injectoren, zodat je deze vervolgens kan monteren. Aan de hand van je kenteken kun je de juiste injectoren selecteren. Daarnaast kan je zoeken via je merk, type en uitvoering van je auto. Wij hebben injectoren van het merk Bosch.