Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

In 10 stappen makkelijk zelf je ruitenwissermotor vervangen

qRyDnrrZ7aum4qoyH6eGNpnJVWORWhjASjjdu2Ns.jpeg


2-september-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Ruitenwissers zitten op elke auto en dus heeft iedereen ermee te maken. Ruitenwissermotoren zijn hier een belangrijk onderdeel van, die de ruitenwissers aandrijven. In onze blog over ruitenwissers wordt alles hierover uitgelegd. Soms werken de ruitenwissers niet meer, wat kan worden veroorzaakt door water in de ruitenwissermotor. Ook kan een ruitenwissermotor versleten zijn. Het is dan zaak om de ruitenwissermotor te vervangen. In deze blog leggen we in 10 simpele stappen uit hoe jij dit kan doen! 

Je ruitenwissermotor vervangen

Een ruitenwissermotor vervangen kun je in principe zelf, als je een beetje weet wat je moet doen. Om het je makkelijk te maken hebben we hieronder een stappenplan gemaakt waarmee je dit makkelijk zelf kunt doen. Uiteraard is elke auto anders, maar dit is een goede basishandleiding. 

Stap 1; open de motorkap

De makkelijkste stap van allemaal. De ruitenwissermotor bevindt zich onder de motorkap, dus allereerst moeten we deze openzetten om te kunnen beginnen.

Stap 2; verwijder de schroeven van de afdekplaat

Vervolgens gaan we de schroeven van de afdekplaat verwijderen. Deze zit vast met twee torx schroeven, die je simpelweg los moet draaien.

Stap 3; verwijder de ruitenwisser

Dit doe je door de afdekdopjes los te halen en vervolgens de M8 bout die eronder zit los te draaien. Wellicht kun je de ruitenwissers nu direct loskrijgen door wat te wiebelen. Zo niet, dan moet je een hulpmiddel hiervoor gebruiken.

Stap 4; de afdekplaat verwijderen

Nu kun je de afdekplaat helemaal verwijderen. Schroef de schermen bij de deuren los, en druk deze een stukje open. Vervolgens kun je de afdekplaat rustig omhoog schuiven, richting de vooruit.

Stap 5; het ruitenwissermechanisme verwijderen

Het ruitenwissermechanisme kun je makkelijk verwijderen door de 3 torx schroeven los te draaien. Hierna kun je het frame verwijderen door de stekken van de ruitenwissermotor te halen. 

Stap 6; haal de connector los

De connector moet worden losgemaakt van de motor. Dit doe je door het lipje in te drukken waardoor het borg palletje vrij zal komen. Je kunt de connector nu verwijderen.

Stap 7; verwijder de ruitenwissermotor van het frame

Je moet hiervoor de 3x M6 bouten een stukje losdraaien. Je zou de ruitenwissermotor nu een stukje op en neer kunnen bewegen. Daarna draai je de M8 moer op de as van de motor helemaal los, en daarna een klein stukje terug. Nu moet je met een hamer een harde tik geven op deze moer, de arm van de motor zal hierdoor loskomen. Nu kun je de moer verwijderen, net als de M6 bouten. Tot slot verwijderen je de ruitenwissermotor van het frame.

Stap 8; de nieuwe ruitenwissermotor plaatsen

Nu kun je in omgekeerde volgorde de ruitenwissermotor monteren. Let op; je moet het mechanisme nog niet vastmaken aan de motor. 

Stap 9; plaats het mechanisme terug in de auto

Hiervoor moet je de stekker in de motor steken en het mechanisme in de auto plaatsen. Deze zet je vervolgens weer vast met de 3 torx bouten.

Stap 10; maak het mechanisme vast aan de motor

Nu is het tijd om het mechanisme vast te maken aan de motor. Je moet eerst de ruitenwisser aanzetten met, gewoon via de hendel achter het stuur, en zo het startpunt van de motor bepalen. Zet de hendel vervolgens weer uit en maak het mechanisme vast aan de motor. Dit doe je met een nieuwe moer, die bij de motor zit. Zet de ruitenwissers nog een keer aan en bekijk of de ruitenwissers goed lopen. Als het goed is afgesteld hoef je hier niks meer aan te doen, anders moet je het nog een aantal keer proberen totdat het goed is. Vervolgens kun je alles weer in de omgekeerde volgorde monteren.