Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Hoog olie verbruik, wat kan de oorzaak zijn?

aXEGCjbZO9MBwtERC7uKFVo3nRVZXvwkucReXcAp.jpeg


27-januari-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Motorolie is van cruciaal belang voor het goed functioneren van de auto. Elke auto verbruikt dan ook olie, dus een bescheiden verbruik van motorolie is absoluut niets om je druk over te maken. Als je echter merkt dat je langdurig te veel olie verbruikt is dit wel een reden om actie te ondernemen, want dit kan grote gevolgen hebben voor je motor. In deze blog gaan we in op de oorzaken, zodat jij voortaan weet waar het aan kan liggen.

Wat is de functie van motorolie?

De functie van motorolie is vooral het smeren van de motor. Hierbij zorgt olie als smeermiddel voor een vettig laagje aan de binnenkant van de motor, waardoor alle onderdelen soepel kunnen bewegen. Daarnaast heeft olie een belangrijk rol bij het beschermen, koelen en schoonmaken van de motor. In sommige gevallen is het zelfs nog zo dat olie bijdraagt aan het herstellen van de prestaties van jouw motor. Zonder motorolie zou er teveel wrijving in de motor ontstaan, en kan deze niet optimaal functioneren. Ook zou de motor dan beschadigd en oververhit raken, dus door het verminderen van de wrijving beschermt en koelt de olie ook. Tot slot werkt motorolie nog als spoelmiddel, die kleine metaaldeeltjes en vuil in de brandstof uit de motor spoelt.

Wat is een normaal olie verbruik?

Om te kunnen bepalen of je een hoog olie verbruik hebt, en waar dat dan aan kan liggen, is het belangrijk om te weten wat een normaal olie verbruik is. Dit hangt uiteraard af van de auto die je hebt, en hoe oud deze is. Daarnaast is overigens zo dat nieuwe auto’s in het begin soms een hoger olieverbruik kunnen hebben, die na een tijdje wel moet afnemen. Autofabrikanten geven vaak verschillende informatie over een normaal olieverbruik. De een zegt dat het normaal is om per 1000 tot 1500 kilometer een liter olie te verbruiken, de ander heeft het over 1 op 3000. 

Over het algemeen zeggen wij dat olie niet bijgevuld hoeft te worden tussen het verversen van olie door. In principe is het dan ook zo dat als je meer dan een liter verbruikt bij minder dan 5000 kilometer, je rekening moet houden met een abnormaal hoog verbruik en dus een probleem. Vaak gaat dan ook het lampje op je dashboard branden, die zegt dat je jouw olie moet bijvullen. Het hoeft overigens niet altijd direct een probleem te zijn, het kan ook zijn dat jouw motor simpelweg meer olie nodig heeft dan gemiddeld.

Hoe kom je er dan achter of het verbruik te hoog is, of dat jouw auto gewoonweg meer olie nodig heeft? Een te hoog olie verbruik is vrijwel altijd het gevolg van een lekkage ergens in of rondom de motor. Als je denkt dat je eventueel een te hoog olieverbruik hebt kun je het beste checken of je een lekkage hebt. De volgende symptomen wijzen hierop:

  • Brandende lampjes op het dashboard.
  • Olievlekken op uw parkeerplek.
  • Blauwe rook uit de uitlaat, wat betekent dat u olie verbrandt.
  • Rare geluiden uit de motor.

Oorzaken te hoog olie verbruik

Hoe komt het nu dat een auto teveel olie verbruikt? Zoals al gezegd heeft dit dus vrijwel altijd te maken met een lekkage, maar die kan natuurlijk ook weer verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we oorzaken van een te hoog olie verbruik op een rijtje gezet.

Een verhoogde carterdruk

Een te hoge carterdruk kan een gevolg zijn van versleten compressieveren, of compressieveren die vast zijn gaan zitten rond de zuiger. Hierdoor wordt de compressiedruk langs de zuiger en de cilinderwand in de carter geblazen. Vervolgens wordt, via de carter ontluchting, de carterdamp vermengt met oliedampen en teruggeblazen in de inlaat. Daarna wordt het verbrandt. 

Versleten koppakking

Het onderste deel van de motor wordt afgesloten van de cilinderkop door de koppakking. Deze kan echter versleten raken en niet meer goed afsluiten, waardoor gassen uit de verbrandingskamer kunnen ontsnappen en er olie gaat lekken. Dit is helaas vaak een duur grapje om te repareren. 

De zuigerveren zijn versleten

Ook zuigerveren kunnen natuurlijk verslijten, waardoor er olie langs kan kruipen en in de verbrandingskamer terecht komt. Dit zorgt ervoor dat olie samen met benzine wordt mee verbrandt. Het gevolg hiervan is blauwe rook, dat je dus zelf kan constateren. Om het verlies van olie te compenseren zal er meer olie worden verbruikt.

Lekkende klepgeleiders

Klepgeleiders staan onder hoge druk en zullen hierdoor in de loop der jaren verslijten. Na een tijdje sluiten ze steeds minder goed af, en kan er olie langs gaan lekken.

Je gebruikt de verkeerde olie

Dit is ook een veelvoorkomende reden van een te hoog olieverbruik, je gebruikt simpelweg de verkeerde olie. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende types motorolie te verkrijgen, en het gebruiken van de verkeerde olie vergroot de kans op lekken. Dit geldt vooral als je een te dunne olie gebruikt, omdat het dan sneller door kleine openingen in de motor kan. Ook te lang je olie niet vervangen is schadelijk voor de motor, omdat er dan teveel vuil in zal zitten wat de werking vermindert. Hierdoor zal de motor als compensatie meer verbruiken. Bij Site4Cars is het heel makkelijk om de juiste motorolie voor jou te kiezen. Je vult jouw kenteken of chassisnummer in krijgt direct de juiste motorolie voor jouw auto. Je kunt dit overigens ook doen door je merk, model en type auto in te vullen. Zo weet je zeker dat je de juiste olie koopt bij ons!

Te hoge oliedruk

De druk in het systeem kan te hoog worden, door meerdere redenen. DIt vergroot de kans op het weglekken van olie. Een te hoge druk van de olie kan worden veroorzaakt door verstoppingen of een verkeerd afgestelde computer. 

Je motor is verouderd

Je motor is op zijn allerbest in de eerste aantal jaren, laten we zeggen in de eerste vijf jaar. Omdat alles dan nog soepel werkt en goed is, verbruikt de auto dan ook het minste olie. Hoe ouder de motor, hoe meer kleine problemen door slijtage. Dit zorgt ook voor meer wrijving, kleine lekkages en computerstoringen. Hierdoor is er meer olie nodig als compensatie. Hier is weinig aan te doen, behalve de auto goed onderhouden.

Hoe kan ik mijn olie verbruik verminderen?

Zoals je hebt kunnen lezen is een te hoog olie verbruik in de meeste gevallen het gevolg van slijtage. Dit is niet helemaal te voorkomen, maar je kunt het proces van slijtage natuurlijk wel vertragen. Voorkom dan ook dat je auto teveel olie gaat verbruiken, door op tijd in te grijpen en de auto goed te onderhouden. Vervang ook op tijd je olie, en dan met de juiste olie. Bekijk goed welke olie je nodig hebt en zoek vervolgens de goede olie uit, als je hier niet uitkomt of je twijfelt kan je ons altijd contacteren. Een andere optie die je olieverbruik kan verminderen is het gebruik van een olie stabilisator, waardoor je olieverbruik weer hersteld wordt. Ook hiermee helpen we je bij Site4Cars natuurlijk graag!