Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Hoe werkt remvloeistof, wat is het en hoe moet ik het vervangen?

GOduED5Sr5hNmgJjbYCAvGgrYMUEBk8cnrA0xaO4.jpeg


20-maart-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Het remsysteem is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van elke auto. Zonder een goed werkend remsysteem is je eigen veiligheid, en die van andere weggebruikers, niet gegarandeerd. Remvloeistof, of ook wel remolie, is hiervan een essentieel onderdeel. Kort gezegd zorgt de remvloeistof ervoor dat de kracht van het rempedaal wordt overgedragen op de wielen. Maar wat is remvloeistof nu precies, hoe werkt het en hoe kan ik remvloeistof vervangen? Alles hierover lees je in deze blog!

Wat is remvloeistof en hoe werkt het?

Het remsysteem van een auto werkt hydraulisch. Als je de rem intrapt, verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Hiermee wordt er druk uitgeoefend op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk wordt vervolgens overgedragen op een wielremcilinder, en hierin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan. Simpelweg zorgt de remvloeistof er dus voor dat de kracht die jij zet op het rempedaal wordt overgedragen op de wielen. Zonder remvloeistof of een goede werking hiervan zal een auto niet of amper kunnen afremmen.

Wanneer moet ik mijn remvloeistof vervangen?

Remvloeistof verouderd met de tijd, net als alle onderdelen van de auto. Hierdoor neemt de kwaliteit van de remolie af. Remvloeistof neemt water op uit de buitenlucht, waardoor het kookpunt van de vloeistof verlaagd zal worden en er dampbellen van lucht kunnen ontstaan. Lucht in het remsysteem kan ervoor zorgen dat de auto niet meer goed of zelfs helemaal niet meer afremt. Verder kan remvloeistof vervuild raken waardoor er een zwarte of grijze kleur waarneembaar is. Ook vervuilde remvloeistof verslechterd de werking van de remmen. In deze gevallen moet je dus spoedig de remvloeistof vervangen. Het kan ook zijn dat je niet genoeg remvloeistof meer hebt, wat je eenvoudig kunt zien door simpelweg het reservoir te controleren.

Remvloeistof vervangen, hoe doe ik dat?

Je kunt prima zelf je remvloeistof vervangen, mits je beschikt over een aantal materialen en de nodige technische kennis. Je moet er goed op letten welke remvloeistof je gebruikt, zo kun je de vloeistoffen DOT4 en DOT5 niet door elkaar gebruiken. Het kan ook zijn dat het reservoir vloeistof blijft verliezen. Dan moet je het reservoir controleren op een lekkage. Als hier sprake van is moet dit natuurlijk worden verholpen, het liefst op korte termijn. Je kunt dit het beste bij een garage laten doen. Ook het vervangen van de remvloeistof kun je natuurlijk overlaten aan een professional. 

Waar kan ik remvloeistof kopen?

Uiteraard ben je bij Site4Cars aan het juiste adres voor jouw remvloeistof. Wij bieden een grote verscheidenheid aan remvloeistoffen, met allemaal verschillende kookpunten. Wij bieden onder andere de volgende merken aan; Brembo, Kroon Oil, TRW, Febi Bilstein, Bosch, ATE en Hella. Je hebt deze remvloeistof bij ons al snel in huis! In de meeste gevallen staat er aangegeven ‘Levertijd binnen 2 werkdagen’. Dit betekent dat de werkdag na de dag van bestelling als eerste werkdag geldt. Dus bestel je een artikel maandag, dan mag je deze woensdag in huis verwachten. Een belangrijke rol hierin speelt het tijdstip waarop je de bestelling hebt geplaatst. Bestellingen geplaatst na 17.00 uur krijgen 1 dag extra levertijd, dit heeft te maken met het tijdstip waarop de vervoerder de zendingen ophaalt bij Site4Cars.