Kies een andere auto
Hoe werkt de dynamo, en hoe vervang je deze?
Als aandrijver van elektrische systemen in jouw auto is een dynamo onmisbaar. Daarnaast zorgt de dynamo ook nog voor het bijladen van de accu. Het is dus van groot belang dat de dynamo goed werkt en anders tijdig wordt vervangen. Als je beschikt over de juiste kennis en materialen kun je dit zelf doen, wat je behoorlijk wat kosten kan besparen. In deze blog kijken we naar de werking van de dynamo en hoe het vervangen hiervan in zijn werk gaat.
De werking van de dynamo
De dynamo heeft dus twee belangrijke functies in jouw auto. Allereerst zorgt hij ervoor dat alle elektrische systemen worden aangedreven, door stroom hiernaartoe te verzenden. Daarnaast laadt de dynamo de accu bij. Hoe werkt de dynamo dan? De dynamo wordt op zijn beurt weer aangedreven door de motor van de auto. Hierdoor functioneert de dynamo pas als de de motor draait. De dynamo zit tegen de motor aangebouwd en is verbonden met de krukas in de motor. De onderdelen zijn verbonden via een v-snaar of een multiriem. Moderne auto's zijn voorzien van een wisselstroomdynamo, waar het vroeger vaak een gelijkstroomdynamo was. In een wisselstroomdynamo zitten dioden die de wisselstroom omzetten in gelijkstroom. Deze dynamo heeft verder ook een spanningsregelaar, die bij voldoende spanning in de accu de stroom onderbreekt.
Oorzaken van een defecte dynamo
Zoals al gezegd kan een dynamo dus kapot gaan. In dat geval zal de dynamo geen stroom meer leveren en ook de accu niet meer opladen. Dit is dus een vervelende situatie, die je vaak wel vrij snel zult opmerken vanwege de duidelijke symptomen. Maar hoe gaat een dynamo dan kapot? Vaak ligt de oorzaak bij de v-snaar of multiriem, die zorgen voor de aandrijving van de dynamo. Is deze slap of zelfs gebroken, dan werkt ook de dynamo niet meer. Het kan zijn dat deze dan ook vervangen moet worden. Slijtage is een andere oorzaak. Ook de dynamo is hieraan onderhevig en slecht onderhoud kan dit proces versnellen.
Symptomen defecte dynamo
De symptomen van een defecte dynamo zijn over het algemeen vrij duidelijk en zullen ook niet heel lang uitblijven. We zetten ze hieronder even op een rijtje, zodat jij een defecte dynamo snel kunt herkennen.
- Slecht licht: zwakke lichten kunnen duiden op een defecte accu of dynamo.
- Motorstoringslampje: de meeste moderne auto's herkennen zelf een defecte dynamo, waarna een lampje op je dashboard zal gaan branden.
- Vreemd geluid: wanneer een dynamo niet meer werkt wordt hij wel nog aangedreven, wat een wat vreemd geluid kan opleveren.
- Lege accu: dit betekent niet direct dat de accu stuk is. Test daarom altijd eerste de accu, want als deze nog goed werkt is de dynamo vaak het probleem. Daardoor is de accu toch elke keer leeg na het rijden, maar moet je dus de dynamo vervangen in plaats van de accu.
Je dynamo onderhouden
Om slijtage van je dynamo te voorkomen of op zijn minst zoveel mogelijk te vertragen is het belangrijk om de dynamo goed te onderhouden. Controleer daarom na een bepaalde periode de dynamo, of laat dit doen. Er hoeft zeker niet maandelijks iets te gebeuren, maar het kan altijd zijn dat er onverwachts toch wat onderhoud nodig is. Daarom raden we aan om de werking af en toe te checken en bij vermoeden van een probleem direct actie te ondernemen. Zo kun je de levensduur dynamo auto positief beïnvloeden.
Zelf je dynamo vervangen; een stappenplan
Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt om een dynamo te vervangen. Uiteraard is elke auto net iets anders, maar dit is een goede basis.
- Begin met het ontkoppelen van de positieve accupool, die als het goed is rood is.
- Ga op zoek naar de dynamo.
- Maak met een speciale sleutel de spanrol los en verwijder de riem van de poelie van de dynamo.
- De dynamo zit met 2 of 4 bouten vast. Zet deze bouten terug.
- Maak deze bouten nu los, met een dopsleutel, en verwijder ze.
- Nu kun je de dynamo verwijderen en van het motorblok halen. Maak ook de stekker waarmee de elektrische verbinding wordt gemaakt los.
- De nieuwe dynamo kun je vervolgens in omgekeerde volgorde monteren, verbind dan ook de stekkers en draden weer op de juiste manier.
- Draai ook de bouten weer vast en zorg dat de dynamo op de juiste plek zit.
- Doe hetzelfde met de poelie.
- Nu moet je de multiriemen op spanning brengen, met een speciaal hulpmiddel dat je hiervoor moet hebben. Deze riem leg je vervolgens weer over de poelie, waarna je de spanning van het hulpmiddel haalt door de spanning op de riem te zetten.
- Maak nu de positieve accupool weer vast.
- Controleer tot slot de werking van de dynamo. Als alles weer naar behoren werkt kun je je weg weer vervolgen!