Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Hoe werken bougies en gloeibougies en hoe vervang je ze?

TyNMoAUny7A0juHw2E6ECQHWhtFnFZhhGspMDso5.jpeg


5-december-2019 | Kennisbank | Site4Cars
 

Bougie

Een bougie zorgt ervoor dat het brandstofmengsel ontbrandt. Een bougie wordt alleen gebruikt bij auto’s die op benzine of LPG rijden. Elke cilinder in de motor van de auto is voorzien van een bougie.

De werking van een bougie
Een bougie bestaat uit twee onderdelen. Dit zijn de midden elektrode en de massa elektrode. Deze zitten heel dicht bij elkaar. Midden tussen deze twee elektroden zit een keramische isolator. Wanneer de zuiger de cilinder heeft gevuld met het brandstofmengsel vonkt de bougie (bougie vonkje) om alles tot ontbranding te brengen. Dit moet op exact het juiste moment gebeuren. De bougie geeft een enorm sterke vonk. De stroom krijgt de bougie vanuit de bobine.

Gloeibougie

Een gloeibougie kent verschillende benamingen. Voorbeelden hiervan zijn gloeispiraal, gloeiplug en gloeistift. Elke dieselmotor is voorzien van gloeibougies. Sommige dieselmotoren kunnen starten zonder de hulp van gloeibougies (indien de buitentemperatuur hoger dan 10 graden is). Andere dieselmotoren hebben constant gloeibougies nodig om te kunnen starten.

De werking van gloeibougies
Gloeibougies warme lucht op in de verbrandingskamer. Dit is van belang, omdat je zo de koude motor kan starten. Een gloeibougie bestaat uit een gloeispiraal en een regelspiraal. Deze onderdelen bevinden zich in de gloeibuis. De gloeibuis gaat branden door de gloeispiraal. 

Op het moment dat je de sleutel van het contactslot omdraait, gaat er gelijk een hoge stroomstoot door de dan nog koude bougie. Binnen een aantal seconden kan er een hoge temperatuur worden behaald. Naarmate de motor warmer wordt, neemt de stroom af. Vervolgens wordt er een constante temperatuur aangehouden. 

Verschil tussen een bougie en gloeibougie

Er bestaan wel degelijk verschillen tussen een bougie en een gloeibougie. Een bougie geeft vaak een vonk, terwijl een gloeibougie constant hitte afgeeft. In benzinemotoren wordt gebruikt gemaakt van ‘gewone’ bougies om de benzine-zuurstof mix te doen ontbranden. In dieselmotoren wordt een gloeibougie gebruikt om de motor op de juiste temperatuur te krijgen. In dieselmotoren wordt de hitte opgebouwd door de mix van diesel en lucht samen te persen. Deze hitte moet voldoende zijn om de mix te ontbranden. 

Het vervangen van de bougie

Een bougie kan door slijtage op den duur aan vervanging toe zijn. Zo kunnen roetaanslag, afzettingen en een isolator breuk leiden tot een kapotte bougie. Het is prima mogelijk om zelf de bougie van jouw auto te vervangen. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen.

 • Voordat je start met de vervanging van de bougie raden wij aan om eerst de motor te laten afkoelen. Dit vanwege dit hitte van de bougie, motorblok en het uitlaatsysteem kort nadat je de auto afgezet hebt. Je kunt brandwonden oplopen als je in contact komt met één van deze onderdelen terwijl deze nog erg warm zijn.
 • Verwijder alle aanwezige bougiestekkers.
 • Nu kun je de versleten bougie verwijderen. Zorg dat deze steeds verder naar boven komt en pak deze aan de onderkant vast. Let op: trek nooit aan de bougiekabel. Indien je de bougiekabel beschadigd, zul je deze ook moet vervangen en ben je veel meer tijd kwijt. 
 • Vervolgens steek je de bougiesleutel over de bougie heen en haal je deze met alle zorg uit de behuizing. 
 • Monteer nu de nieuwe bougie en draai deze vast met de bougiesleutel. Let hierbij op dat je deze niet te vast draait. Monteer vervolgens de bougiestekkers weer vast. 
 • Laat de motorkap open controleer na enkele keren gas geven of er niets ‘geks’ plaatsvindt. Loopt de motor rustig? Dan is de vervanging geslaagd. 

Het vervangen van de gloeibougie

Na een bepaalde periode kan een gloeibougie aan vervanging toe zijn. Een gloeibougie gaat circa 85.000 km mee. Vaak staat in de handleiding van de fabrikant hoelang dit precies is bij jouw auto. Overigens kan het natuurlijk voorkomen dat de gloeibougie van jouw auto eerder aan vervanging toe is.

Een defecte gloeibougie kun je herkennen aan toerental schommelingen of een dieselklop. Dit kan leiden tot een hevige roetontwikkeling. Er zullen vervolgens veel uitlaatgassen vrijkomen als je de auto start. Een defecte gloeibougie kan ook een langere voorverwarmtijd veroorzaken. Het brandstofverbruik zal hierdoor toenemen. Hieronder leggen we uit hoe je zelfstandig de gloeibougie van jouw kunt vervangen.

 • Zoals al eerder genoemd, kun je de vervanging het beste uitvoeren als de motor koud is. De kans op brandwonden is aanzienlijk groter wanneer je de vervanging gaat uitvoeren met een nog warme motor. 
 • Verwijder de bougiestekkers.
 • Een gloeibougie kan stevig vastzitten, omdat deze meestal al jaren in de auto zit en te maken krijgt met hoge temperatuurschommelingen. Een gloeibougie is een stuk breekbaarder dan een ‘normale’ bougie. Let daarom bij het losschroeven goed op of je de gloeibougie niet afbreekt. 
 • Zorg er vervolgens voor dat de omgeving om de gloeibougie heen goed schoon is. 
 • De volgende stap is het losmaken van de gloeibougie. Dit kan door middel van een gloeibougiestekkerstang of een gloeibougiedop. 
 • Als de eerder genoemde stappen hebt uitgevoerd, kun je nieuwe gloeibougie monteren. Doe dit voorzichtig en hou hierbij rekening met het aanhaalmoment. Dit aanhaalmoment is vaak opgegeven door de fabrikant van het voertuig. 
 • Plaats nu de bougiestekkers terug.
 • Controleer nu of de vervanging geslaagd is op dezelfde manier als bij het vervangen van de bougie (start de motor, geef een aantal keer gas en let op eventuele gekke geluiden). 

Bougie en gloeibougie kopen bij Site4Cars 

Indien jouw bougies of gloeibougies aan vervanging toe zijn, ben je bij Site4Cars aan het juiste adres. Wij hebben een breed assortiment aan bougies en gloeibougies voor vrijwel iedere auto. Kun je niet de juiste bougie of gloeibougie vinden voor jouw auto? Neem dan direct met contact ons op, wij helpen je graag met het vinden van de juiste producten. Bij Site4Cars kan je gemakkelijk en snel de juiste bougies voor jouw auto kopen.