Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Hoe weet ik dat ik een lekke uitlaat heb?

ZuoSxSiVFIbZsZQVPRkCf4NadvDd5MLzLaur1QJA.jpeg


17-april-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

De uitlaat zorgt ervoor dat de warmte en uitlaatgassen uit de auto netjes worden afgevoerd. De uitlaat is echter aan slijtage onderhevig, met name door de weersomstandigheden, en een lekkage is een van de veelvoorkomende problemen. Hoe komt dit en hoe kun je een lekke uitlaat herkennen? Je leest het in deze blog!

Lekke uitlaat auto, hoe komt dit?

Uitlaten gaan in de loop van de tijd kapot, met name doordat ze worden blootgesteld aan de weersomstandigheden. Denk hierbij dan aan vocht, pekel, verkeersdrempels en steentjes op de weg. Hierdoor krijgt de buitenkant van de uitlaat het zwaar te verduren. De binnenkant kan het echter ook zwaar krijgen omdat de uitlaat hier kan gaan roesten. Dit gebeurd meestal het eerst bij de einddemper, omdat de gassen hier al deels zijn afgekoeld en hier daarom de meeste condensvorming optreedt. Dit wordt erger wanneer je veel korte ritjes maakt en de uitlaat niet echt heet wordt. Ook snel optrekken en afremmen is nadelig voor de staat van de uitlaat. Tot slot is het belangrijk dat de auto spanningsvrij is gemonteerd, door middel van de rubbers. Anders kan het systeem gaan trillen en hierdoor scheuren. Uiteindelijk kan de condensvorming leiden tot gaatjes in de uitlaat, en dan heb je dus een lekke uitlaat

Hoe herken ik een lekke uitlaat?

Een lekke uitlaat kun je eigenlijk vrij simpel herkennen. Als je een brommend geluid hoort, uitlaatgassen ruikt binnen de auto of de uitlaat een rammelend geluid maakt, dan wijst dit vaak op een lekke uitlaat. Als je echt een grote lekkage hebt kun je dit waarschijnlijk ook zien. Hoe weet je dan zeker of je kleine gaatjes hebt? Dicht het einde van de uitlaat even af met bijvoorbeeld een poetsdoek. Laat de motor stationair lopen, nu kun je horen waar de uitlaat lekt als dit het geval is. Bij een rammelend geluid kan het overigens ook zijn dat het binnenwerk van de uitlaat los zit. Je kunt dan de demper even heen en weer schudden. 

Wat kan er gebeuren als ik een lekke uitlaat heb?

Een lekke uitlaat moet je zo snel mogelijk vervangen. Het kan namelijk tot grotere problemen leiden als je er te lang mee wacht, zoals deze:

  • Een hoger brandstofverbruik
  • Giftige gassen in de auto
  • Brandschade aan de auto, wanneer lekkende uitlaatgassen tegen bijvoorbeeld de bumper aankomen. 

Daarnaast kun je een bekeuring krijgen voor een lekke uitlaat, wat vaak duurder is dan het vervangen van de uitlaat. Wacht dus niet te lang!

Wat te doen bij een lekke uitlaat?

Zoals al gezegd raden wij je dus aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen en je uitlaat te vervangen. Dit kun je meestal prima zelf doen. Een uitlaatsysteem is modulair opgebouwd, oftewel een compleet uitlaatsysteem van de motor tot aan de achterkant van de auto bestaat uit diverse delen die los van elkaar te vervangen zijn. Het makkelijkst te vervangen is de einddemper van de uitlaat, het laatste gedeelte dus. Je moet dan wel in de gelegenheid zijn om de auto op een verhoging te plaatsen om de auto iets van de grond te krijgen. Dit kan door middel van een babybrug of met behulp van een krik en assteunen. Denk er wel aan dat als je een gedeelte van het uitlaatsysteem zelf wil vervangen dat je mogelijk ook nieuwe rubbers of ander bevestigingsmateriaal nodig hebt.

Wil je echter niet zelf het defecte deel van de uitlaat vervangen dan kun je ook prima gebruik maken van de montagepartners in ons montage netwerk.Als je het door jou gekochte onderdeel gemonteerd wil hebben door een gekwalificeerd garagebedrijf dan kun je ook gebruik maken van het montagenetwerk van Site4Cars. De garagebedrijven die hierbij aangesloten zijn zijn gekwalificeerde universele garagebedrijven die met veel kennis en kunde het door jou gekochte onderdeel willen monteren tegen de prijs die door Site4Cars getoond wordt. Dus geen discussies met de garage over de prijs van de onderdelen of de montage. En dat allemaal met volledige garantie op de onderdelen en de montage. Wat moet je doen om te weten of een onderdeel gemonteerd kan worden en wat de prijs is? Voer je kenteken in op de homepagina en plaats jouw uitlaat in het winkelmandje. Als dan de gele button 'Montagekosten' zichtbaar wordt dan is het onderdeel sowieso door de montagepartners van Site4Cars te monteren en kun je zien wat de montagekosten zijn bij een garage bij jou in de buurt. Heb je nog vragen, stel deze dan via onze contactpagina of via de chatbox rechts onderin het scherm.