Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Zelf je autoband verwisselen, hoe doe je dat?

iXT9ukwcvJy16xi0l6LrdKe1ul5qRrFVjiNUkYxN.jpeg


24-maart-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Terwijl je rustig aan het rijden bent hoor je ineens een luide knal. Al snel kom je erachter dat een van je autobanden het begeven heeft. Erg vervelend natuurlijk, zeker omdat je gedwongen moet stoppen en je reis een stuk langer gaat duren. Door je hier wel op voor te bereiden wordt het al een stuk minder erg. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je een reservewiel, of anders op zijn minst een thuiskomertje, bij hebt en daarnaast wat gereedschap om de banden te verwisselen. Dan moet je natuurlijk wel ook weten hoe je een autoband moet verwisselen. In deze blog lees je daar alles over!

Waardoor gaat mijn autoband kapot?

Een lekke band is een van de meest voorkomende oorzaken van pech onder automobilisten. De meeste mensen denken dat dit altijd wordt veroorzaakt door een scherp voorwerp, maar dit hoeft niet perse. Natuurlijk komt dit vaak voor, maar ook slecht onderhoud kan een lekke band veroorzaken. We hebben de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet:

  1. Botsing met een stoeprand.
  2. Een scherp voorwerp dat in de band terecht komt.
  3. Een te lage of te hoge bandenspanning.
  4. Overbelasting van de band.
  5. Het verkeerd monteren van de band.
  6. Versleten schokdempers.
  7. Speling op de wiellagers
  8. Het rijden met versleten banden.
  9. Het rijden met een verkeerde band in het verkeerde seizoen.

Wanneer moet ik mijn autoband verwisselen?

Als je te maken hebt met een lekke band is het belangrijk om hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen. Je kunt een aantal dingen doen. Als je band heel langzaam leeg loopt, en je geen last hebt van de veroorzaker van de lekke band, kun je de band oppompen en op lage snelheid naar een garage rijden. Zonodig kun je bij een tankstation de band nogmaals oppompen. Als je met een te zachte band rijdt veroorzaak je echter wel grotere schade, dus let hier goed op. Dan is reparatie van de band sowieso niet meer mogelijk, terwijl in principe driekwart van de lekkages kan worden opgelost met reparatie.

Je kunt ook een noodreparatieset gebruiken wanneer je een lekke band hebt. Vanwege gewichtsbesparing worden moderne auto’s vaak uitgerust met een noodreparatieset in plaats van een reservewiel. Hierin zitten meestal een pompje, dat je kunt aansluiten op de 12V-sigarettenaansteker. Daarnaast zit een vloeistof, dat je via een klein slangetje in de band kunt spuiten. Hiermee kun je kleine lekkages oplossen. In de set zit vaak een uitleg hoe je deze kunt gebruiken.

De meeste auto’s hebben tegenwoordig ook vaak run flat banden, in plaats van een reparatieset. Dit zijn dikkere banden waarmee je kan doorrijden bij een lekkage, met maximaal 80 km per uur. Je krijgt dan een waarschuwingslampje op je dashboard. Je moet zachtjes doorrijden en de band (laten) repareren. 

Kan ik zelf mijn autoband verwisselen?

Kun je zelf je autoband verwisselen? Ja, dat kan zeker. Er zijn wel een aantal voorwaarden om een reparatie goed en veilig uit te kunnen voeren. Allereerst is het belangrijk dat je op een veilige plek staat. Zo niet, rijdt hier dan voorzichtig naartoe. Als je langs de weg staat is het verstandig om een veiligheidshesje aan te doen. Als je op de snelweg staat moet je proberen om naar een afslag of pechhaven te rijden. Als dit niet lukt kun je beter niet zelf je autoband verwisselen. Ook een gevarendriehoek is aan te raden. Zorg er verder voor dat je op een vlakke en egale ondergrond gaat staan, zodat de auto niet kan gaan rollen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe jij je autoband kunt verwisselen.

Zelf autoband verwisselen, het stappenplan:

Allereerst is het belangrijk om te kijken wat je nodig hebt. Om zelf een autoband te verwisselen heb je het volgende nodig: een krik, een reserveband, een schroevendraaier en een kruissleutel. Als je een velg met diefstalbeveiliging hebt, heb je ook een slotbout nodig om de moer los te draaien. Dan kun je beginnen aan de reparatie. Onderstaand stappenplan is een basisplan, het kan in sommige gevallen net iets afwijken.

Nu kun je je weg weer vervolgen!

  1. Zorg dat de auto niet weg kan rollen. Kies dus voor een egale ondergrond. Zet de handrem erop en de auto in de versnelling. Bij een automaat zet je hem in de P-stand.
  2. Haal eerst het reservewiel uit de auto, pas daarna krik je de auto op. Dit is voor je eigen veiligheid. 
  3. Zet de krik bij het krikpunt dat het dichtst bij het te vervangen wiel zit.
  4. Draai de wielmoeren een beetje los terwijl de auto nog niet is opgekrikt, hierdoor kun je meer kracht zetten.
  5. Krik de auto nu op, zover dat het wiel los is van de grond. Draai de wielmoeren helemaal los en verwijder het wiel. 
  6. Nu kun je het nieuwe wiel monteren, in de omgekeerde volgorde. Je kunt de wielmoeren alvast met de hand aandraaien.
  7. Daarna zet je het wiel kruislings vast, pas wanneer de auto weer op vier wielen staat.
  8. Controleer of alles goed is gelukt. Heb je wielmoeren met diefstalbeveiliging? Zorg dat je het sleuteltje hiervoor bij hebt en hou ook hier rekening mee.