Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Hoe onderhoud je jouw auto als je deze weinig gebruikt?

1qQdrbLLgsMa9c6EigxUswoYeGKoMBdmPG4EHxrP.jpeg


29-april-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Voor de staat van een auto is het goed als deze geregeld wordt gebruikt. Als een auto te lang stilstaat heeft dit negatieve invloed op de werking van onderdelen. Daarnaast is verstandig om regelmatig wat langere afstanden te rijden, zodat de motor helemaal warm wordt en de accu zich goed kan opladen. In deze tijd van thuiswerken en weinig vertier is dat voor velen wellicht wat lastiger. Daarom kijken we in deze blog naar hoe je jouw auto het beste kunt onderhouden als je deze weinig gebruikt.

Waarom is het slecht als de auto lang stilstaat?

Hoewel je auto en de meeste onderdelen door gebruik natuurlijk juist slijten en uiteindelijk gebreken beginnen te vertonen, is lang stilstaan ook absoluut niet goed voor een auto. Voor het onderhoud van jouw auto is het aan te raden om toch minimaal een keer per week te rijden. Hieronder leggen we per onderdeel uit waarom dit zo is. Er zitten natuurlijk wel ook voordelen aan het minder rijden. In algemene zin geldt dat het goed is voor de portemonnee en door de weinige files en minder uitlaatgassen ook voor het milieu. Daarnaast is het voor de auto positief dat je niet meer continu hoeft op te trekken en afremmen in de file, en de slijtage neemt af. Het rijden op een rustige snelweg is vele malen gunstiger voor een auto dan in een file, dat voordeel hebben we dan weer wel in deze tijd. 

De accu

Ook als je auto stilstaat wordt er stroom verbruikt door stille verbruikers. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de klok of de kilometerstand. Hoewel dit weinig stroom kost heeft dit bij langdurige stilstand wel degelijk invloed. Je kunt de accu er natuurlijk tijdelijk uithalen, maar dan gaan wel vele instellingen verloren en dat is zonde. Een oplossing is een druppellader, waardoor de accu toch heel langzaam wordt opgeladen. Buiten dat raden we voor het onderhoud van de accu aan om minstens een keer per week te rijden, en dat het liefst minimaal een half uur. 

Voor een elektrische auto is het weer anders. Deze gebruikt veel minder stroom bij stilstand, bovendien kun je gemakkelijk zien hoeveel actieradius je nog hebt en is opladen veel makkelijker!

Is jouw accu toch al kapot gegaan of aan vervanging toe? Dan ben je bij Site4Cars uiteraard aan het juiste adres. Bij ons kun je via het kenteken van je voertuig passende auto onderdelen vinden. Met behulp van het type, model en merk kun je ook een geschikte en goedkope auto accu vinden. Een kwalitatieve auto accu online kopen doe je bij Site4Cars!

Autobanden

Je moet ook je autobanden extra onderhouden als je weinig rijdt. Het onderste deel van de band kan namelijk afgevlakt raken bij langere stilstand. Het beste is ook wat dit betreft regelmatig rijden. Lukt dat echter niet, dan zou je de bandendruk wat kunnen verhogen. Hierdoor voorkom je een vlakke onderkant. De ANWB adviseert in dat geval 0,5 bar extra druk in een band. 

Remmen

De remmen kunnen bij langdurige stilstand vast komen te zitten, zeker wanneer je de handrem gebruikt. Meestal lost dit probleem zich vanzelf op wanneer je weer wegrijdt, maar in slechte gevallen krijg je de auto niet van de plaats. Zet je auto daarom in zijn eerste versnelling in plaats van op de handrem als je wat langer stilstaat.

Brandstof

Brandstof veroudert en dit zou een probleem kunnen worden, maar hier gaat wel een half jaar overheen. Voor de meeste mensen is dit dus niet van toepassing. Mocht je jouw auto wel echt zolang niet gebruiken, houdt hier dan rekening mee.

Wat raden wij aan wanneer je weinig kilometers maakt met je auto?

Wij raden aan om bovenstaande adviezen in acht te nemen en adviseren daarnaast om minstens een keer per week te rijden met jouw auto. Om de accu goed op te laden en de motor warm te laten worden, wat goed is voor meerdere onderdelen, zou je minimaal een half uur moeten rijden. Probeer dit dan ook te doen. En mocht je de mogelijkheid hebben om de auto binnen te zetten, kan dit ook altijd net even wat verschil maken. Maar het beste advies is hoe dan ook om af en toe lekker te blijven rijden.