Kies een andere auto
Levensduur remschijven, hoe lang gaan remschijven mee?
Remschijven zijn onderdeel van het remsysteem, en werken nauw samen met de remblokken. De remblokken drukken bij het remmen constant tegen de remschijf aan, waardoor beide aan slijtage onderhevig zijn. Remschijven gaan langer mee dan remblokken, hoewel er ook voordelen zitten aan het tegelijk vervangen van beide onderdelen. Maar hoe lang gaan remschijven mee? Dat lees je in de deze blog!
De werking van remschijven
De werking van het remsysteem en de remschijven is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. Als je het rempedaal intrapt verplaats je, via de hoofdremcilinder, remvloeistof naar de zuigers die in de remtang zitten. Deze worden vervolgens naar buiten gedrukt. Hierdoor worden vervolgens de remblokken tegen de remschijf aangedrukt, waardoor je auto tot stilstand komt. De wrijving die ervoor zorgt dat de auto tot stilstand komt zorgt echter ook voor slijtage aan de remschijven, waardoor je na enige tijd toe bent aan vervanging van de remschijven.
Versleten remschijven, waardoor komt het?
Remschijven zijn aan slijtage onderhevig doordat er bij het remmen constant druk uitgeoefend wordt door de remblokken die tegen de remschijf aan gedrukt worden. De remschijf en remblokken werken op elkaar in. Dat wil zeggen dat als er groeven in de remschijf ontstaan door de wrijving dat de remblokken dezelfde groeven vertonen en dus op elkaar ingewerkt raken. Daarom zou het verstandig kunnen zijn om als je remschijven vervangt ook meteen de remblokken te vervangen. Nieuwe remschijven zijn glad en de ‘oude’ remblokken zijn ingesleten op de vervangen remschijven. Dat betekent dat de remblokken niet over het volle oppervlakte de remschijven raakt en dus heb je geen optimale remwerking die je zou hebben als zowel de remschijven als de remblokken vervangen worden.
Hoe lang gaan remschijven mee?
Hoeveel km gaan remschijven mee? Een logische vraag waar eigenlijk geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Er is namelijk niet een specifiek aantal kilometers waarna je kunt zeggen, nu zijn de remschijven versleten of zo lang gaan ze zeker mee. Het is namelijk van veel factoren afhankelijk. Zo speelt het type auto en het gewicht een rol, hoe het remsysteem in elkaar zit, op welke manier je rijdt en remt en ook of je veel in de stad rijdt of juist veel op de snelweg. En dan bedoelen we niet in de file, want dat verkort de levensduur ook weer. Het kan daarom best zijn dat je met precies dezelfde remschijven 100.000 kilometer op de snelweg kan rijden en dat je na 40.000 kilometer in de stad al last hebt van versleten remschijven. Hoewel we dus zeiden dat er voordelen aan zitten om remschijven tegelijk met de remblokken te vervangen, is het wel zo dat remschijven vaak 2 á 3 setjes remblokken mee kunnen.
Wanneer remschijven vervangen?
Bij een keuring of bij het vervangen van de remblokken wordt er gekeken naar de remschijven, en mochten ze vervangen moeten worden komt dat aan het licht op die momenten. Verder raden we aan om remschijven te vervangen bij haarscheuren, roest als ze krom zijn of te veel gesleten zijn.
Daarnaast is het zo dat er bij iedere remschijf een minimale dikte wordt voorgeschreven door de fabrikant. Als je remschijf deze minimale dikte bereikt heeft dient de remschijf vervangen te worden. Een te dunne remschijf kan mechanisch zwak worden, zal eerder haarscheuren vertonen en kan eerder krom trekken. Schrik niet van roestvorming op de remschijf. Als een auto even stil staat en het klimaat is vochtig zie je al snel roestvorming op het oppervlakte van de remschijf komen. Deze slijt er bij het remmen weer heel snel af.