Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Hoe krijg ik mijn koplampen weer schoon?

Sq744NWyRyzRrjrjucwH4jPnOBliGYBSotUTgq2F.jpeg


8-april-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Koplampen hebben een belangrijke functie bij elke auto. Dat is natuurlijk vrij logisch, aangezien ze de weg voor je verlichten en daarnaast anderen automobilisten en weggebruikers wijzen op jouw aanwezigheid. Je moet er dan ook voor zorgen dat deze lampen altijd werken. Het kan natuurlijk voorkomen dat je koplampen eigenlijk prima functioneren, maar dat ze wel wat vuil zijn. Wat moet je dan doen, hoe kun je jouw koplampen schoonmaken? Dat lees je in deze blog!

De koplampen van een auto

Koplampen zijn lampen die aan de voorzijde van een auto zijn gemonteerd. Het licht wordt vanuit de lichtbron tot een bundel gevormd, door middel van een reflector. De eerste functie van de koplampen zijn natuurlijk om de weg te verlichten voor de bestuurder in het donker of bij slecht weer. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat tegenliggers of andere weggebruikers je kunnen zien. Meestal wordt er gebruik gemaakt van dimlicht, hierbij is de bundel omlaag gericht. Je kunt ook gebruikmaken van groot licht, dit is vooral bedoeld om zelf meer te kunnen zien. Omdat dit tegenliggers kan verblinden mag dit enkel wanneer je geen tegenliggers hebt. De eerste koplampen waren geel en van glas. Tegenwoordig geven ze meestal wit licht en zijn ze vaak van kunststof. De huidige lampen zijn H1, H4, H7, Xenon of LED-lampen. 

Doffe koplampen, wat nu?

Na verloop van tijd kan het zijn dat je koplampen dof zijn geworden. Hierdoor ziet je auto er direct veel minder mooi uit, maar dat is niet het enige. Je hebt ook minder lichtopbrengst en dus minder zicht op de weg. Dit is gevaarlijk en zeker niet de bedoeling. Hoe kan het eigenlijk dat je doffe koplampen hebt? Vroeger waren de koplampen dus van glas, maar tegenwoordig zijn ze gemaakt van transparante kunststof met een coating. Door de invloed van zonlicht, regen en vuil verkleurt die coating langzaamaan en wordt hij dus dof. Dan is het tijd om je koplampen te polijsten. Bij doffe koplampen heb je eigenlijk drie opties. Je kunt nieuwe koplampen kopen, de koplampen laten polijsten of zelf je koplampen polijsten. De laatste optie is het goedkoopst, daarom gaan we hier verder op in.

Zelf je koplampen polijsten

Iedereen kan eigenlijk zelf zijn of haar koplampen polijsten, dit kost ook niet veel tijd. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe jij dit kunt doen. Het is slim om de koplampen eerst grondig schoon te maken voordat je begint met het polijsten. Je kunt deze stap ook over slaan, maar dit raden we niet aan. 

  1. Zorg er in het beste geval dus allereerst voor dat je koplamp helemaal schoon is. Als je het echt goed wil doen gebruik je hiervoor schuurpapier om al het vuil te verwijderen. Plak de lak eromheen dan goed af, zodat je dit niet per ongeluk beschadigt met het schuurpapier.
  2. De koplamp polijsten doe je met een speciale pasta of polisher. Breng wat van deze producten aan op een polijstpad. Nu kun je met een boormachine ronddraaiende bewegingen maken over de koplamp. Zorg ervoor dat je het polijstpad zoveel mogelijk loodrecht op het kunststof oppervlak houdt. 
  3. Doe hierna de koplamp af met een microvezeldoek.
  4. Met een siliconenverwijderaar kun je eventueel de laatste resten van het gebruikte product verwijderen. Tot slot kun je de koplampen nog oppoetsen, met blanke lak. Dan heb je helemaal een topresultaat.

We hebben hiervoor bij Site4Cars meerdere producten. We hebben een verzegelaar voor uw koplamp, waarmee de helderheid behouden blijft. Daarnaast hebben we een polisher en kits waarmee je jouw koplampen kunt reinigen en in optimale conditie houdt. Bekijk ons assortiment op de pagina voor koplampreiniging

Mocht je het toch willen laten doen of je koplampen willen (laten) vervangen, kijk dan eens bij ons montagenetwerk. Onze montagepartners monteren voor onze klanten voordelig allerlei onderdelen!