Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Hoe kan ik mijn schokdempers testen?

wSOtsHnbd6DjJZS4lO5JnsqDWN7ozXTajoL9ng58.jpeg


3-juni-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Een goed werkend veersysteem is voor het comfort tijdens het rijden van groot belang. Hierdoor heb je veerkracht en demping, zodat je comfortabel over de weg met alle oneffenheden kunt rijden. Schokdempers zijn een belangrijk onderdeel van het veersysteem. Deze zijn aan slijtage onderhevig en moeten daarom zo nu en dan vervangen worden. Hoe kan je zelf je schokdempers testen? Dat leggen we uit in deze blog!

Schokdempers

Schokdempers, ook wel schokbrekers genoemd, zorgen ervoor dat trillingen en schokken tijdens het rijden worden geabsorbeerd. Hierdoor zorgen deze schokdempers voor een goede wegligging en een verbeterd rijcomfort. Zonder schokdempers zou het carrosserie ook snel kapot kunnen gaan. Het is daarom belangrijk om goede schokdempers onder je auto te hebben. Schokdempers zijn hydraulisch en dus gevuld met olie of gas. Een schokdemper is een cilinder met daarin weer een zuiger, die is verbonden met de wielophanging via een stang. Wanneer je over een drempel of kuil rijdt zal de zuiger in de cilinder op en neer bewegen, waardoor de vloeistof wordt verplaatst. Hierdoor worden de schokken als het ware gedempt. Ook zorgen de schokdempers ervoor dat de auto contact met de weg houdt. De bestuurbaarheid en wegligging worden dus bevorderd door de schokdempers. Om deze schokdempers zit meestal een schroefveer

Schokdempers vervangen

Schokdempers zijn dus aan slijtage onderhevig. Een schokdemper die niet meer goed werkt kan zorgen voor gevaarlijke situaties en verminderd rijcomfort. Zo kunnen deze zorgen voor een trillende auto, versnelde bandenslijtage, mindere stuurbaarheid, een grotere remafstand en een hoger brandstofverbruik. Het is daarom belangrijk om je schokdempers regelmatig te (laten) controleren, verderop in deze blog leggen we uit hoe je dat zelf kunt doen. Wij raden overigens aan om beide schokdempers tegelijk te vervangen, omdat bij het vervangen van één schokdemper de houding van de auto wordt verslechtert. Ook dit zorgt weer voor verminderd comfort en veiligheid. 

Hoe kan ik mijn schokdempers testen?

Schokdempers met zekerheid testen kan eigenlijk alleen met behulp van een testbank. De meeste mensen zullen deze natuurlijk niet hebben, dus hiervoor zou je naar een garage moeten. Wel kun je zelf deels je schokdempers testen. Hieronder hebben we stap voor stap beschreven hoe je dit moet doen, vanaf stap 3 moet je in staat zijn om onder je auto te kunnen kijken (met een brug of op een andere manier) en vanaf stap 6 zes heb je een testbank nodig. 

  1. Begin met het controleren van de bandenspanning, omdat de banden ook deel uitmaken van het veersysteem. Een te lage bandenspanning beïnvloedt de meting, controleer dit dus eerst.
  2. Controleer nu de profieldiepte. Ongelijkmatige slijtage is vaak een indicator voor versleten schokdempers. Dit kun komt naar voren als je de profieldikte controleert, terwijl je vaak ook puntige slijtage voelt als je over de band gaat met je hand.
  3. Nu kun je de auto omhoog zetten, of op een andere manier onder de auto kijken, en de voorste schokdempers controleren op olielekkage. Meestal lekt de olie op de keerring van de zuigeras en dan via de buitenbuis naar beneden. Ook de rubbers en bevestigingspunten moeten in orde zijn. Dit kun je visueel controleren. 
  4. Ook de stofhoezen moeten worden gecontroleerd. Deze voorkomen dat er vuil op de zuigerstang terecht komt, waardoor de keerringen lek gesneden zouden kunnen worden. Een controle van de situatie van de hoezen is daarom essentieel. 
  5. Doe nu hetzelfde bij de achterste schokdempers.
  6. Nu is de testbank nodig, waarbij eerst de gegevens van de auto moeten worden ingevoerd.
  7. De auto wordt met de voorwielen op de testbank gezet, die begint de trillen en om en om de demping van de wielen meet. Daarna gebeurt hetzelfde met de achterwielen.
  8. Ook met een meetkast kan de demping overigens worden gemeten. Deze bevestig je op de auto, die je vervolgens hard naar beneden drukt en loslaat. Op het apparaatje kun je dan het resultaat aflezen.