Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Hoe hard moeten mijn autobanden worden opgepompt?

N9OKe5ZVBeRGJMm2LawolCR4givrbKfctfUuaey2.jpeg


19-mei-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat de bandenspanning van jouw autobanden best belangrijk is, onder andere voor de veiligheid. Zowel een te lage als een te hoge bandenspanning is niet goed. Daarom is het belangrijk om deze regelmatig te controleren. De luchtdruk bij een personenauto ligt tussen de 2.0 en 2.5 bar, en maandelijks daalt dit bij normaal gebruik met ongeveer 0.2 bar. Wat is nou de ideale bandenspanning voor jouw auto? Dat lees je in deze blog.

Hoe hard moeten autobanden zijn?

De juiste bandenspanning van jouw auto is afhankelijk van het type en model auto. Dit kun je meestal terugvinden op een sticker bij het portier, aan de binnenkant van de benzineklep en ook altijd in jouw instructieboekje. De luchtdruk in de band daalt dus ongeveer met 0.2 bar per maand, bij normaal gebruik. Het beste is daarom om maandelijks je bandenspanning te controleren. Als je dit moet aanvullen kun je dit ook zelf, verderop leggen we uit hoe. Je kan ook bij vrijwel elk tankstation je bandenspanning controleren en aanvullen. Overigens raden we aan om bij winterbanden de waarde 0.2 bar hoger te doen.

Tegenwoordig zijn alle nieuwe wagens voorzien van een systeem dat de bandenspanning controleert. Dit systeem waarschuwt wanneer een van de banden meer dan 20 procent onder de vereiste spanning komt. Dit is voortaan bij een nieuwe auto ook een APK-afkeurpunt als het niet in orde is. 

Hoe kun je de bandenspanning controleren?

Je kunt de bandenspanning eigenlijk op twee manieren controleren. Je kunt ervoor kiezen om naar een tankstation te gaan of je doet het thuis. Het is altijd belangrijk om de bandenspanning te controleren als de banden koud zijn, wat inhoudt dat je niet meer dan 5 kilometer gereden moet hebben. Als je weet wat de juiste spanning is kun je de meter bij de pomp hierop instellen. Vervolgens schroef je het dopje van het ventiel, sluit je het mondstuk hierop aan en druk deze dan net zolang aan totdat de gewenste bandenspanning is bereikt. Dan hoor je een signaal. Doe dit bij alle banden en vergeet ook het reservewiel niet regelmatig te controleren. Thuis kun je het met een simpele drukmeter ook zelf doen.

Waarom is de bandenspanning belangrijk?

Waarom is het nou zo belangrijk dat je banden de juiste bandenspanning hebben? Zowel een te hoge als een te lage bandenspanning heeft negatieve gevolgen. Een te hoge bandenspanning zorgt er vooral voor dat je minder grip hebt, en het rijcomfort omlaag gaat. Daarnaast slijt de band sneller in het midden en heb je meer kans op een klapband. Bij een te lage bandenspanning slijt de band juist aan de randen. Daarnaast kan de band door een te lage spanning vervormen, wordt de remweg groter, de wegligging minder en het brandstofverbruik hoger. Kortom, je wilt gewoon je bandenspanning op orde hebben.