Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Dynamo auto; alles wat je erover moet weten!

CZ1jyWdGniNMr5ZhI9luoHm4DmRNzywjjVlZq6vt.jpeg


20-december-2019 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Dynamo auto

De dynamo in jouw auto heeft enkele functies. Zo levert de dynamo elektrische energie en zorgt het voor het bijladen van de accu. De dynamo vervult deze functies pas zodra de motor loopt. De dynamo zit tegen de motor aangebouwd en is verbonden met de krukas in de motor. De onderdelen zijn verbonden via een v-snaar of een multiriem.

In het verleden waren auto’s vaak uitgerust met een gelijkstroomdynamo. Tegenwoordig is iedere auto voorzien van een wisselstroomdynamo. In deze dynamo zitten dioden die de wisselstroom omzetten in gelijkstroom. Daarnaast heeft deze dynamo een spanningsregelaar. Deze spanningsregelaar onderbreekt de stroom bij voldoende spanning in de accu. 

Oorzaken dynamo auto stuk

Een dynamo kan stuk gaan. De dynamo levert dan geen stroom meer. Het gevolg is dat onder meer de accu niet wordt opgeladen. Een dynamo kan stuk gaan door enkele oorzaken.

Als eerste kan de oorzaak liggen bij de v-snaar of multiriem. Deze riemen zorgen namelijk voor de aandrijving van de dynamo. Indien de v-snaar of multiriem niet meer goed functioneert doordat deze bijvoorbeeld slap of gebroken is, dient de dynamo vervangen te worden. Daarnaast kan het zijn dat de dynamo stuk is. Zoals veel andere onderdelen is de dynamo aan slijtage onderhevig en kan het aan vervanging toe zijn. 

Symptomen dynamo kapot

Er zijn enkele symptomen waaraan je kunt herkennen dat de dynamo kapot is. Hieronder lichten we een aantal van deze symptomen uit.

Slecht licht
Als de lichten van de auto erg zwak zijn, kan dit duiden op een niet goed werkende accu of dynamo.

Motorstoringslampje 
Op het dashboard van jouw auto verschijnt een storingslampje. De meeste auto’s kunnen zelf herkennen wanneer de accu of dynamo niet goed functioneert.

Vreemde geluiden
Indien de dynamo niet meer goed werkt, wordt deze vaak toch nog aangedreven. Het gevolg kan zijn dat er een gek geluid te horen is.

Lege accu
Als de accu leeg is, betekent dit niet direct dat de accu stuk is. We raden aan om de accu eerst te testen. Indien de accu nog goed werkt, kan het toch voorkomen dat de accu iedere keer leeg is na het rijden. Het probleem kan voortkomen vanuit de dynamo. Als dit het geval is, dien je deze te vervangen. 

Onderhouden van de dynamo

Het is van belang om na een bepaalde periode de dynamo van jouw auto te controleren. Het is niet zo dat de dynamo een maandelijkse onderhoudsbeurt nodig heeft, maar een dynamo is wel onderhevig aan slijtage. Het kan dus voorkomen dat een dynamo onverwachts onderhoud nodig heeft. Het controlelampje op je dashboard kan gaan branden. Ook dit betekent dat er iets aan de hand is met de dynamo. Indien de elektrische accessoires als de verlichting of ruitenwisser niet meer juist functioneren, kan dit betekenen dat de accu niet meer wordt bijgeladen. Dit probleem komt voort uit het feit dat de dynamo niet goed werkt. 

Kosten voor het laten vervangen van de dynamo

Je kunt indien je enige ervaring hebt met het vervangen van auto-onderdelen de dynamo zelf vervangen. Je kunt er ook voor kiezen om het vervangen van de dynamo uit te besteden aan een professioneel bedrijf. De kosten bij een garagehouder kunnen oplopen tot circa € 400. De tijd die het kost om de nieuwe dynamo te monteren, kan variëren van een half uur tot 4 uur. 

Dynamo kopen bij Site4Cars

De juiste dynamo voor jouw auto vinden, wordt vaak als lastig ervaren. Dit komt doordat er veel verschillende dynamo’s te verkrijgen zijn. Wij van Site4Cars hebben een uitgebreid assortiment aan dynamo’s van topmerken als Bosch, AES, Hella en NK.

Heb je vragen over welke dynamo het beste in jouw auto past? Open de chatbox rechtsonder in het scherm of vul ons contactformulier in. We helpen je direct met het uitzoeken van de juiste dynamo.