Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

De meest gebruikte gereedschappen voor jouw auto

vBBy7ZjGhMM80tzcE5fE0JJTord4xxFYGZrUBp0h.jpeg


27-maart-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Het is mooi om zelf onderhoud aan je auto te doen of zelfs onderdelen te vervangen als dit nodig is. Maar zonder gereedschap gaat dit natuurlijk nooit lukken. Er zijn heel veel verschillende soorten gereedschappen die je kunt gebruiken voor jouw auto, van eenvoudige tot hele specialistische gereedschappen. Ook heb je een aantal dingen die altijd makkelijk zijn als ondersteuning wanneer je iets aan de auto wil doen, zoals een krik. In deze blog gaan we met name in op handgereedschappen. Uiteraard ben je bij Site4Cars aan het juiste adres voor deze gereedschappen. Lees snel verder!

Bougiesleutel

Een bougiesleutel gebruik je om een bougie aan te brengen of te verwijderen uit het motorblok. Dit is meestal een dop- of pijpsleutel, regelmatig ook voorzien van een T-greep. Deze sleutel heeft een zeskante opening, met een sleutelwijdte van 14,16,18 of 21 mm. 21 mm is het meest voorkomend bij bougies. Je kunt met deze sleutel makkelijk werken op plekken die moeilijk bereikbaar zijn en weinig bewegingsruimte hebben. Het kan overigens beter zijn om bij het plaatsen van een bougie een momentsleutel te gebruiken. Hier komen we verderop in deze blog nog op.

Oliefiltersleutel

Een oliefilter kun je vaak prima zelf vervangen, maar dan is het wel makkelijk als je hiervoor het juiste gereedschap hebt. Met een oliefiltersleutel haal je heel gemakkelijk het oliefilter uit je auto. De ketting van de sleutel zet de oliefilter vast, die je vervolgens gemakkelijk eruit kunt draaien. 

Waterpomptang

Een waterpomptang is eigenlijk gereedschap voor een loodgieter. Daar komt ook de naam vandaan. Maar hij behoort voor heel veel mensen tot de standaarduitrusting is ook voor de auto heel makkelijk om te gebruiken. Dit komt omdat het een veelzijdige tang is waarmee je grote kracht kunt zetten. Let op, het is niet verstandig om een waterpomptang te gebruiken op zeskantige moeren en bouten, omdat die hierdoor beschadigd kunnen raken.

Moersleutel

Een moersleutel wordt simpelweg gebruikt voor het los- en vastdraaien van moeren en bouten. Omdat moeren en bouten verschillende vormen kunnen hebben is het belangrijk om meerdere soorten sleutels te hebben, om zo altijd vooruit te kunnen. Je hebt dus vele maten sleutels, en vele soorten vormen. De meeste bouten en moeren zijn overigens zeskantig. Als je op zoek bent naar een sleutel let dan altijd goed op de maat en vorm van wat je moet los- of vastdraaien. 

Inbussleutel

Dit is eigenlijk een categorie onder de moersleutels. Inbussleutels zijn langwerpige zeskantige sleutel, die aan een kant onder een hoek van 90 graden zijn omgezet. Hiermee kun je schroeven en bouten vast- of losdraaien met een binnenzeskant. Er zijn ook inbussleutels met een kogelkop, waarmee je kunt schroeven onder een hoek. Deze zijn vaak wel minder belastbaar.

Momentsleutel

Een momentsleutel is een speciale sleutel waarmee je precies in kunt stellen hoe strak je iets aan wilt draaien. Hiervoor stel je dan het koppel of aandraaimoment in, wat wordt weergegeven in newtonmeter. Elke 10 Nm komt overeen met 1 kg krachtoverbrenging. Een momentsleutel gebruik je om niets te strak aan te draaien, zoals bijvoorbeeld de bouten van een cilinderkop

Kruissleutel

Een kruissleutel gebruik je bij het vervangen van je autobanden. Je draait hiermee moeren en bouten van de banden los en vast. Het is een dopsleutel met vier verschillende vaste moerdoppen. Hij bestaat uit twee kruislings verbonden staven, met op elk uiteinde een moerdop (meestal een zeskante). Dit is eigenlijk een essentieel gereedschap bij het vervangen van je band. 

Schroevendraaier

Over een schroevendraaier hoeven we eigenlijk natuurlijk niks uit te leggen. Je hebt ze in vele soorten en maten, en ze zijn altijd handig om te hebben. Ook wanneer je iets aan je auto gaat doen. Dit is eigenlijk een gereedschap dat iedereen in huis moet hebben.