Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

De 3 meest voorkomende redenen dat de motor oververhit raakt

aPcbsnvNrMpEiGr1hB0YtTdZ7jLwXAOEdjA66uHF.jpeg


8-juli-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

De kans op een oververhitte motor is bij moderne auto's niet heel groot, maar het kan natuurlijk toch altijd nog gebeuren. Dit komt het meest voor op warme dagen, in files bij het optrekken en afremmen of in heuvelachtig gebied. Op vakantie heb je daarom meer risico. Welke oorzaken zijn hier meestal de reden van? Hoe kun je een oververhitte motor voorkomen en wat moet je doen als je er toch mee te maken krijgt? Het antwoord op deze vragen vind je in deze blog!

Een oververhitte motor voorkomen

Voordat we gaan kijken naar de oorzaken en wat je moet doen bij een oververhitte motor, kijken we eerst naar hoe je dit kunt voorkomen. Want voorkomen is natuurlijk belangrijker dan genezen. Het belangrijkste, en ook het makkelijkste, wat je moet doen is de olie en koelvloeistof op peil houden. Let er ook op dat je deze regelmatig ververst. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de onderdelen van je auto te inspecteren, of laten inspecteren, en deze zonodig te vervangen. Om oververhitting te voorkomen is het vooral belangrijk om te kijken naar de ventilatoren, thermostaat, de pomp en de radiateur.

Koelvloeistofpeil is te laag

De meest voorkomende oorzaak van een oververhitte motor is een te laag koelvloeistofpeil. De taak van koelvloeistof is natuurlijk het koelen van de motor, zodat deze op de juiste temperatuur blijft. Het middel wordt rondgepompt binnen het koelsysteem. Het neemt hier de hitte van de motordelen op, die vervolgens via de radiateur naar buiten kunnen. Dit proces wordt eindeloos herhaald. Door slijtage aan de slangen of andere onderdelen in het systeem ,of door bij botsingen en heftige schokken, ontstaan barsten en scheuren. Dit kan ervoor zorgen dat de vloeistof gaat lekken, wat het peil natuurlijk verlaagt. Zonder voldoende koelvloeistof kan het koelsysteem niet meer werken en heb je grotere kans op oververhitting van de motor. Vaak wordt dit aangegeven door een dashboardlampje.  

Door slijtage aan de slangen en de vele montagestukken in het systeem of door bij botsingen en heftige schokken ontstane barsten en scheuren kan de vloeistof beginnen te lekken, wat met verloop van tijd tot een te laag peil kan leiden. In dat geval zal het koelsysteem zijn taak niet meer naar behoren kunnen uitvoeren en is de kans enorm groot dat de motor oververhit raakt.

Een ander defect in het koelsysteem

Zoals al gezegd is koelvloeistof dus onderdeel van het koelsysteem. Ook andere onderdelen hiervan kunnen slijten of defect raken. De thermostaat bijvoorbeeld, deze kan stuk gaan. De thermostaat zorgt ervoor dat het koelproces vanaf een bepaalde temperatuur in gang wordt gezet, als deze blokkeert ontstaat er natuurlijk een probleem. Daarnaast kan de koelvloeistofpomp minder of niet meer functioneren, waardoor de koelvloeistof niet meer goed wordt rondgepompt. Tot slot kunnen ook de ventilatoren of de radiateur zorgen voor storing in het koelsysteem. 

Het motoroliepeil is te laag

Het derde wat vaak de oorzaak is van een oververhitte motor is een te laag motoroliepeil. De eerste functie van motorolie is natuurlijk het smeren van de motordelen, maar daarnaast is de olie ook mede verantwoordelijk voor de koeling van motoronderdelen. Ook door het verminderen van de wrijving tussen verschillende onderdelen zorgt het er overigens ook voor dat de temperaturen niet te hoog oplopen. Daarnaast voert het warmte af van onderdelen waar de olie langs komt.

Wat moet je doen wanneer je motor oververhit is?

Stel nou dat het toch zover komt dat jouw auto een oververhitte motor heeft, wat dan? Allereerst, ga niet verder rijden en zet de auto zo snel mogelijk veilig aan de kant. Wat je verder kunt doen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • Probeer de temperatuur in de hand te houden door de kachel op de warmste stand te zetten, de airco uit te zetten en op de hoogste stand te blazen.
  • Zet de motorkap open zodat de motor even af kan koelen. Check ondertussen het vloeistofpeil.
  • Draai nooit de dop van de radiateur of expansietank ineens helemaal los. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. De gloeiend hete vloeistof kan eruit spuiten met zeer ernstige brandwonden tot gevolg.
  • Draai de dop van de koeling heel voorzichtig een klein beetje los en laat de druk ontsnappen. Gebruik een doek om je hand te beschermen.
  • Als het echt een noodgeval betreft kun je ook bijvullen met water. Hierna moet je wel het koelsysteem laten controleren, omdat water een hoger vriespunt heeft dan koelvloeistof. 
  • Laat het koelsysteem heel goed controleren door een garage. Dan komt de oorzaak van de oververhitting aan het licht en wordt dit goed opgelost.