Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Bougiekabels, wat doen ze precies en hoe vervang je ze?

k3syLMWAcHjuF1QMij6LFl4FkVIVniQQhALlJ9SY.jpeg


14-januari-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Bougiekabels zijn een zeer belangrijk onderdeel van elke auto. Ze hebben namelijk een heel grote invloed op de prestaties van de motor. Maar wat doen bougiekabels nu precies, waarom en wanneer moeten deze worden vervangen en hoe vervang je ze? In deze blog geven we antwoord op deze vragen, zodat jij precies weet wat bougiekabels zijn en hoe je ze eventueel zelf kan vervangen. 

Wat zijn bougiekabels, en wat doen ze precies?

Bougiekabels zorgen er simpel gezegd voor dat de hoge spanning die in de bobine wordt geproduceerd, naar de bougie kunnen stromen. Bougiekabels zijn dan ook een heel belangrijk onderdeel van de auto, en hebben zoals al gezegd grote invloed op de prestaties van de motor. De bougievonk bepaalt deze namelijk voor een groot deel, en de bougiekabels hebben hier weer een grote rol in. De kracht van de vonk wordt bepaald door de bougiekabels, die ook weer bepalen hoeveel verlies er optreedt tussen de bobine en de bougie. Een goede set bougiekabels beschikt dan ook over een grote hittebestendigheid en sterke isolatie eigenschappen. Daarnaast moeten ze weerstandsvermogen hebben tegen schommelingen in temperatuur, vochtigheid en trillingen. Als de bougiekabels niet goed (meer) werken, zul je dit al snel merken. Je auto zal slechter starten (vooral in de winter), minder snel op kunnen trekken, stationair onregelmatig lopen, een hoger brandstofverbruik hebben en een lagere topsnelheid halen.

Moeten bougiekabels regelmatig vervangen worden?

Bougiekabels zijn aan slijtage onderhevig, al gaan ze over het algemeen wel lang mee. Zoals hierboven al gezegd kun je het vaak zelf aan de prestaties merken als de bougiekabels niet meer naar behoren werken. Door de vele ontstekingsvormen die door door de bougiekabels lopen, loopt op den duur de weerstand op. Dit zorgt voor veroudering van de kabels. Ook de hitte onder de motorkap heeft invloed op de staat, hierdoor kan de kabelmantel worden aangetast. Die zorgt na een bepaalde tijd voor verlies van spanning, wat op zijn beurt weer een steeds zwakker wordende vonk van de bougie oplevert. Ook zal de motor onregelmatig gaan lopen door de steeds wisselende spanning. 

De bougiekabels hoeven als het goed is niet al te vaak worden te vervangen. In het verleden gingen ze vaak 6-8 jaar mee, bij wat meer sportieve auto’s ongeveer 5 jaar. Wel is het zo dat fabrikanten tegenwoordig vaker bezuinigen op de kwaliteit van de bougiekabels, waardoor ze eerder verouderen en dus ook eerder aan vervanging toe zijn. Dit zien we vooral bij Japanse merken, in deze auto’s zijn de bougiekabels doorgaans eerder aan vervanging toe.

Hoe vervang ik mijn bougiekabels?

Je bougiekabels kun je zelf vervangen. Hier heb je niet veel voor nodig, behalve natuurlijk voldoende kennis. Een kabeltang is een handig hulpmiddel dat we bij het vervangen van bougiekabels wel aanraden, maar het kan ook met je handen. Denk hierbij eventueel wel aan handschoenen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je jouw bougiekabels kunt vervangen.

  1. Voordat je daadwerkelijk begint met het vervangen van de bougiekabels is het van groot belang dat de ontsteking is uitgeschakeld, voor je eigen veiligheid. Zorg dus dat je de auto volledig uitschakelt.
  2. Bekijk ook goed hoe de bougiekabels zijn gemonteerd, en noteer dit eventueel. Zo weet je zeker dat je bij het opnieuw monteren geen fouten maakt. 
  3. Trek de stekkers van de bougie af. Trek ze er steeds recht vanaf, zodat het keramiek van de bougie niet beschadigd wordt. Draai de stekker steeds een kwartslag, dan kun je deze er makkelijker aftrekken. Belangrijk; Trek echt aan de stekker en niet aan de kabel; deze kunnen hierdoor makkelijk breken.
  4. Doe de nieuwe kabels er op dezelfde manier in. Dus wederom aan de stekker vasthouden, en doe ze er recht in. Elke kabel heeft een exact bemeten lengte. Het is daarom heel belangrijk om ze allemaal op precies de juiste plek te monteren. 
  5. Zorg ervoor dat de bougiekabels elkaar niet onderling raken, of tegen geleidende onderdelen of massa liggen. Op deze manier voorkom je doorslag van de kabels en zorg je ervoor dat de motor goed zal lopen.
  6. Gebruik voor een goede onderlinge isolering en positie van de bougiekabels eventueel gebruik van bindbandjes.
  7. Als het goed is werken de bougiekabels, en hiermee het ontstekingsmechanisme, weer naar behoren!

Bougiekabels kopen bij Site4Cars

Wij helpen je natuurlijk graag aan de juiste bougiekabels, zodat je deze vervolgens kan monteren. Aan de hand van je kenteken kun je de juiste bougiekabels selecteren. Daarnaast kan je zoeken via je merk, type en uitvoering van je auto. Wij hebben bougiekabels van de merken Bosch, FAE, NGK en Blue Print. Als je er niet uitkomt kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, wij helpen je graag!