Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Autospiegel zit los, wat moet je doen?

w9LBgVp8KqKPL9uGFuXJUq1ldVEAD8U2NCqFLW0H.jpeg


13-mei-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Een autospiegel, ook wel buitenspiegel, auto deur spiegel of zijspiegel genoemd, is een spiegel die op de voorste deuren in een auto zitten. Hierdoor kun je als bestuurder dingen zien die je door de achteruitkijkspiegel of zelf niet kunt zien. De buitenspiegel bestaat uit meerdere onderdelen, zoals de spiegelkap en het spiegelglas. Het spiegelglas kan door verschillende oorzaken loslaten. Hoe dat komt en wat je daaraan kunt doen, dat lees je in deze blog!

De autospiegel

Autospiegels zijn tegenwoordig onmisbaar voor de veiligheid in het verkeer, zowel voor jezelf als bestuurder als voor andere weggebruikers. Een zijspiegel is uitgerust om handmatig of extern aangepast te kunnen worden, zowel verticaal als horizontaal. Dit kan mechanisch zijn door middel van bowdenkabels of elektrisch. Daarnaast zitten er tegenwoordig ook vaak verwarmingselementen in de buitenspiegels, zodat er bij vorst geen hinder wordt ondervonden van bevroren ruiten. De richtingaanwijzers zitten vaak ook in de buitenspiegel en soms zitten zit er een speciaal elektrochroom in het glas waardoor de koplampen van een auto achter je je niet kunnen verblinden. 

Waardoor wordt een kapotte buitenspiegel veroorzaakt?

Een kapotte buitenspiegel kan op vele manieren worden veroorzaakt. Je kan natuurlijk ergens tegen aanrijden met de spiegels, of iemand anders kan jouw spiegels raken. Daarnaast kan de gehele spiegel losraken en aan de bedrading vasthangen, al dan niet door een harde klap bij bijvoorbeeld een drempel. De elektronica kan falen, waardoor de spiegel niet meer verwarmd wordt of het knipperlicht het niet meer doet. Het meest kwetsbaar is het spiegelglas. Dit breekt of scheurt vrij snel, en kan ook door verschillende oorzaken los komen te zitten. Denk hierbij aan het losraken van de lijmlaag. Het voordeel van kapot spiegelglas is dat je hierbij niet de gehele buitenspiegel hoeft te vervangen. Je kunt enkel het glas vervangen, wat relatief goedkoop en makkelijk is.

Wat moet je doen bij een kapotte buitenspiegel?

Als je een kapotte buitenspiegel hebt doordat het glas gebroken of los is, kun je eigenlijk twee dingen doen. Je kunt een reparatieset gebruiken, die bij ons ook is te bestellen. Hierbij knip je een stuk uit de reparatieset die je ter vervanging op de plaats van de spiegel plakt. Daarna kun je een nieuw spiegelglas kopen, of je doet dit meteen. Je mag niet doorrijden met een niet functionerende buitenspiegel. Dit is gevaarlijk en kan je een boete opleveren. Een nieuw glas is vrij makkelijk te monteren. Als je verwarming in je spiegel hebt moet je wel even goed opletten dat je dit allemaal op de juiste manier monteert.