Kies een andere auto
Alles over ruitenwissers
Ruitenwissers zitten op elke auto en we kunnen niet zonder. Wanneer het erg hard regent kan het gevaarlijk zijn als je ruitenwissers het niet goed doen of zelfs helemaal niet. Maar wat is een ruitenwisser nu eigenlijk en hoe werkt het? In deze blog lees je alles over ruitenwissers.
Wat zijn ruitenwissers?
Ruitenwissers worden voor het eerst bedacht in 1903, er zijn dan verschillende mensen die het idee voor de ruitenwissers hebben. Mary Anderson wordt over het algemeen gezien als de eerste die de ruitenwisser heeft uitgevonden, ze noemde haar uitvinding het ‘raamschoonmaak apparaat’. Deze ruitenwissers hadden een borstel maar dit werd al snel vervangen door een rubberen strip. In 1922 werd er voor het eerst een elektrische ruitenwissers op een auto toegepast. Trico begon met het fabriceren van de ruitenwissers en in 1926 begon ook Bosch met de productie van elektrische ruitenwissers. In de loop van de jaren zijn er veel verschillende varianten op de markt gebracht. Tegenwoordig werken veel dingen automatisch bij een auto, zoals veranderbare wisfrequentie en een combinatie van ruitensproeiers en koplampwissers. Rond 1965 is bijna elke middenklasser auto uitgerust met een elektrische wis/was-installatie.
Ruitenwissers zijn bij iedereen bekend, maar wat doen ze nu eigenlijk en wat zijn het precies? Een ruitenwisser is een arm die op de auto zit bevestigd en tegen de raam aan zit. Deze arm is vaak helemaal of gedeeltelijk van aluminium en/of rubber of plastic. Aan de ruitenwisser zit altijd een rubberen strip, deze strip wordt op het raam gedrukt door het aluminium mechanisme. Een auto heeft vaak 1 of 2 ruitenwissers voor de voorruit en sommige auto’s hebben ook ruitenwissers voor de achteruit. Dit hangt af van het model van de auto.
Hoe werkt een ruitenwisser?
Het ruitenwissersysteem werkt eigenlijk heel simpel. De wissers gaan over de ruit waardoor het water/vuil op de ruit naar de zijkant wordt geveegd. Door de rijwind wordt het water/vuil van de auto geblazen. Er zijn verschillende manieren waarop ruitenwissers op de auto zijn gemonteerd. Dit resulteert in verschillende manieren waarop de ruitenwissers over de ruit bewegen, dit noemt men geometrie.
Geometrie Ruitenwissers
Hoe weet ik welke ruitenwisser ik nodig heb?
Er zijn heel veel verschillende ruitenwissers van verschillende merken. Het is erg moeilijk om te zeggen welke ruitenwissers er op de auto moeten. Bij Site4Cars hebben we dit erg simpel gemaakt. Geef simpelweg je kenteken in of zoek handmatig op het model van je auto en de site laat gelijk zien welke ruitenwissers er op de auto passen. Vaak kom je de volgende keuzes tegen:
- Ruitenwisser set voor de voorkant
- Ruitenwisser voor de voorkant links
- Ruitenwisser voor de voorkant rechts
- Ruitenwisser achter
Vaak leveren verschillende merken dezelfde soorten ruitenwissers voor de auto. Ben je niet zeker of je de juiste ruitenwisser hebt gevonden? Je kan altijd contact met ons opnemen via de live chat (elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 20:00) of je kans ons bellen of mailen. We helpen je dan graag met de keuze voor de juiste ruitenwissers.
Vind jouw ruitenwissers hier:
Wanneer is een ruitenwisser versleten?
Het is erg makkelijk om te zien wanneer je ruitenwissers niet meer in goede staat verkeren. Ze maken de ruit namelijk niet meer goed schoon. Je kan ook gepiep horen wat betekent dat de ruitenwissers uitgedroogd zijn, een ander voorbeeld is dat je ruitenwissers strepen trekken.
De ruiten worden niet meer goed schoon en droog en dit betekent dat je ze snel moet vervangen. Ruitenwissers zorgen er namelijk voor dat goed kunnen zien wat we doen tijdens het rijden wat heel belangrijk is.
Wat voor invloed heeft het weer op de ruitenwissers?
Het weer heeft misschien wel de grootste invloed op de ruitenwissers. Een strenge winter of een droge zomer kan de kwaliteit van de ruitenwissers sterk laten afnemen. Een droge zomer zorgt ervoor dat de ruitenwissers uitdrogen. De rubberen strip droogt dan uit wat ervoor zorgt dat de rubberen strip niet meer goed op de ruit kan aansluiten. Zodra het dan weer begint te regenen merk je snel genoeg dat de ruit niet meer goed schoon en/of opdroogt. De winter is ook niet fijn voor een ruitenwisser. De ruitenwissers kan vastvriezen aan de ruit. Er lijkt weinig aan de hand wanneer je de ruitenwisser dan lostrekt maar de rubberen strip lijdt hieronder waardoor je ruitenwissers minder goed drogen of schoonmaken.
Het zout wat in de winter gestrooid wordt is ook erg slecht voor de ruitenwisser. Dit zout komt namelijk samen met het water op de ruit terecht en dit zorgt ervoor dat de ruitenwisser uitdroogt.
Hoeveel water kunnen ruitenwissers afvoeren?
Het verschilt per auto en per ruitenwisser hoe veel water de ruitenwissers kunnen afvoeren. Een normale auto kan in principe altijd het water wat op de ruit valt zonder problemen afvoeren. De ruitenwissers hebben verschillende standen waardoor ze met hevige regenval meer water kunnen afvoeren dan wanneer het licht regent of miezert. Als je merkt dat de ruitenwissers de hoeveelheid water niet meer goed aankunnen dan kan het zijn dat de ruitenwissers aan vervanging toe zijn.
Welke ruitenwisservloeistof heb ik nodig?
Er zijn verschillende ruitenwissersvloeistoffen met allemaal andere toepassingen. Als je het simpel bekijkt zijn er twee soorten ruitenwisservloeistoffen, namelijk voor de winter en de zomer. De winter variant wordt ook wel de Antivries ruitenwisservloeistof genoemd. Deze bevriest niet als het buiten vriest wat erg handig is. De Antivries heeft vaak ook een dooiende werking op het ijs wat op de ruit zit, dit zorgt ervoor dat je ruiten sneller ontdaan zijn van het ijs. Je herkent die antivries ruitenwisservloeistof vaak aan de blauwe kleur.
Zomer ruitenwisservloeistof is vaak herkenbaar aan de gele of roze kleur. Deze bevriest wel wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt. Het is dus verstandig om het ruitenwisservloeistof te vervangen voor antivries wanneer het winterse weer in het land is. Je kan dit het makkelijkste doen door het overige ruitenwisservloeistof op te maken door de sproeifunctie aan te zetten. Hierdoor maak je gelijk je leidingen schoon.
Het merk Kroon Oil heeft ook een Anti-Insect ruitenwisservloeistof. Deze is speciaal ontwikkeld om insecten van de ruit te krijgen. Het kan soms moeilijk zijn om vliegen en andere insecten van de ruit te krijgen. Met deze screenwash wordt dat gemakkelijker gemaakt.
Is de wasstraat slecht voor ruitenwissers?
In principe is de wasstraat niet slecht voor de ruitenwissers. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het kan zo zijn (dit is niet altijd zo) dat de shampoo/wax die gebruikt wordt in de wasstraat ervoor zorgt dat de ruitenwissers uitdrogen. Dit is niet altijd zo, maar het kan voorkomen.
Het kan ook voorkomen dat de achterruitenwasser blijft haken in de wasstraat. Hierdoor kan de ruitenwisser kapot gaan. Het makkelijkste is om een plastic zak om de ruitenwisser te doen. Deze zijn bij alle tankstations of wasstraten verkrijgbaar en worden zelfs vaak gratis meegegeven. Deze beschermt de ruitenwissers tegen de wasstraat zodat deze niet kapot kan gaan.
Tip: zorg ervoor dat je de automatische functie van de ruitenwisser uitschakelt voordat je de wasstraat in gaat. Als je dit niet doet gaan je ruitenwissers reageren op het water in de wasstraat en dit kan ervoor zorgen dat ze kapot gaan.
Hoe verleng ik de levensduur van mijn Ruitenwissers?
Er zijn verschillende manieren waarop je de levensduur van de ruitenwissers kan verlengen. Hieronder vind je een aantal manieren waarop dit mogelijk is.
- Zorg ervoor dat je ruiten zo schoon mogelijk zijn. Vuil dat op de ruiten blijft zitten kan de rubbers van de ruitenwisser beschadigen. Denk hierbij aan vogelpoep, insecten of vuil van de straat. Dit vuil kan ervoor zorgen dat de rubbers langzaam maar zeker gaan scheuren. Zorg er dus voor dat je ruiten altijd zo schoon mogelijk zijn.
- Maak tijdens het schoonmaken van de auto ook de rubbers van de ruitenwissers schoon. Dit helpt tegen slijtage.
- Als het lange tijd niet heeft geregend kunnen de ruitenwissers uitdrogen je kunt dit tegen gaan door zo nu en dan eens water ruitensproeiervloeistof over de ruit te spuiten zodat de ruitenwissers weer in aanraking komen met vloeistof. Een paar keer wissen is dan al voldoende.
- Als het in de zomer erg warm is kunnen de ruitenwissers ‘verbranden’ op de voorruit. Dit kan schade aan de rubbers veroorzaken. Het is raadzaam om de ruitenwissers dan omhoog te zetten zodat ze niet in aanraking komen met het hete glas.
- Gebruik nooit je ruitenwissers wanneer er ijs op de ruiten zit. Dit zorgt ervoor dat de ruitenwissers schade oplopen en snel slijten.
Als je rekening houdt met al deze tips dan is het mogelijk om de levensduur van de ruitenwissers zo’n 3 keer te verlengen. Dat is de moeite waard.
Hoe ontkoppel/bevestig ik een ruitenwisser?
Het ontkoppelen en bevestigen van ruitenwissers is erg simpel. Op de auto zit een haak waaraan je de ruitenwisser kan vast koppelen en ook weer los kan maken. Dit is een simpel klik systeem. Je vindt op de achterkant van de verpakking altijd een gebruiksaanwijzing van de ruitenwissers. Daarnaast kan je hieronder naar de video kijken waarin een duidelijk beeld wordt getoond hoe de ruitenwisser bevestigd moet worden.
Zit er verschil in ruitenwissers?
Er zit verschil in de ruitenwissers die op jouw auto passen. Er zijn in de loop der jaren verschillende soorten ruitenwissers ontwikkeld zodat er meer keuze is voor de consument. Je vindt hier de verschillende soorten ruitenwissers die wij aanbieden.
Ruitenwisser Conventioneel
De conventionele ruitenwisser heeft een aluminium arm met daaraan een rubberen strip. Deze ruitenwisser zit standaard op sommige auto’s. De ruitenwisser heeft geen spoiler zoals sommige andere ruitenwissers dat wel hebben.
Ruitenwisser Conventioneel met Spoiler
Deze ruitenwisser is in basis hetzelfde als de conventionele ruitenwisser, deze heeft echter een spoiler op de beugel zitten zodat de ruitenwisser wat beter tegen de ruit wordt gedrukt.
Achteruitwisser
De achteruit wisser is vaak een kleine wisser die ervoor zorgt dat de achteruit schoon blijft. Hier is vaak maar 1 model in te vinden, deze zie je hieronder.
Ruitenwisser Flatblade
Deze ruitenwisser is gemaakt van een flexibel materiaal waardoor de ruitenwisser de vorm van de ruit kan aannemen. Daarnaast zit er een soort spoiler op waardoor de ruitenwisser op de ruit wordt gedrukt. Dit alles zorgt ervoor dat de ruitenwisser erg goed aansluit op de ruit en dus goed het water en vuil kan afvoeren. Deze ruitenwissers zijn per 1 verkrijgbaar.
Ruitenwisser Aerotwin
Deze ruitenwissers zijn hetzelfde als de flatblades alleen deze worden per set verkocht. Vaak hebben auto’s voor de voorruit 2 ruitenwissers, vandaar dat ze gelijk als set verkocht worden. Ook deze ruitenwissers zijn flexibel en voorzien van een spoiler.
Welke onderdelen horen bij het ruitenwissersysteem?
Het ruitenwissersysteem is op te delen in 4 onderdelen. Deze onderdelen worden hieronder beschreven. 1. Ruitenwisserbladen De ruitenwisserbladen zijn het meest bekend en worden ook wel de ruitenwissers genoemd. Dit is het meest bekende deel het ruitenwissersysteem. 2. Ruitenwissermotoren Dit is een motortje die ervoor zorgt dat de ruitenwissers over de ruiten kunnen bewegen. 3. Ruitensproeierpompjes Wanneer je de ruitensproeiervloeistof wilt gebruiken heb je het ruitensproeierpompje nodig. Deze zorgt ervoor dat de vloeistof door de leiding op de ruit gespoten wordt. 4. Ruitenwissermechanismen Dit mechanisme zit verbonden aan de ruitenwissermotor. Het ruitenwissermechanisme is de arm waarop je de ruitenwissersbladen monteert.Welke merken ruitenwissers heeft Site4Cars?
Site4Cars heeft verschillende merken ruitenwissers in het assortiment. Dit komt omdat de prijsklasse verschilt tussen de merken. Op deze manier heeft Site4Cars voor iedereen de juiste ruitenwisser. Site4Cars heeft de volgende merken ruitenwissers.
- Bosch
- Denso
- Valeo
- NRW
- Hella
Geef simpelweg je kenteken in op de site en je ziet gelijk welke ruitenwissers er geschikt zijn voor jouw auto. Heb je nog vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op via de chat of via de mail/telefoon.