Roetfilters

Een roetfilter is een filter wat op een auto met een dieselmotor aangebracht kan worden. Vanaf september 2009 moet elke auto voldoen aan de Euro-5-norm. Deze regeling voorziet in een verlaging van 80% minder uitstoot van roetdeeltjes t.o.v. de Euro 4 norm. Deze norm is alleen haalbaar door plaatsing van een roetfilter.

Zoek onderdelen voor jouw auto
Zoek op kenteken
Handmatig zoeken

Werking van het roetfilter

Het roetfilter heeft als doel om de kleinste roetdeeltjes op te vangen zodat deze niet in de lucht terechtkomen. Deze kleine roetdeeltjes worden opgevangen door het roetfilter doordat deze blijven kleven aan het interne filtermateriaal. Deze deeltjes worden in het roetfilter periodiek verbrand. Deze actie wordt regenereren genoemd. De reden dat regeneratie alleen periodiek plaatsvindt is dat dit alleen bij een temperatuur van +/- 600 graden en dus bij een hoge motorbelasting bereikt wordt. Om ook bij lage temperaturen de regeneratie te laten plaatsvinden wordt er door verhoging van het aandeel stikstofdioxide in het uitlaatgas of een additief toevoeging aan de brandstof die de ontstekingstemperatuur van het roet verlaagd. Het nadeel van het toevoegen van additieven in het filter zijn dat het filter eerder verstopt raakt.

Welke verschillende roetfilters zijn er

Er zijn twee verschillende roetfilters. De eerste is het roetfilter wat bij de fabricage van de auto gemonteerd wordt. Dit roetfilter wordt een ‘wall flow “ filter of een gesloten filter genoemd. Het andere roetfilter is het filter wat door de aftermarket wordt aangeboden. Dit is het achteraf te installeren filter en dit roetfilter wordt een half open filter genoemd. Het gesloten filter behaald, zolang deze niet verstopt raakt, een rendement van 100%. Het na inbouw filter kan, omdat het motormanagement niet in staat is om de uitlaatgastemperatuur te verhogen, een rendement van maximaal 70% behalen. Dit rendement is gezien de mogelijkheden van acceptabel niveau. Het half open roetfilter is eenvoudig te bestellen middels het invoeren van je kenteken op de homepage.

WhatsApp
support
Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40