Lambdasensors

Een lambdasonde is een sensor die zich bevindt in de uitlaat van een auto met benzinemotor, met als doel het zuurstofaandeel in het uitlaatgas te meten.
Zoek onderdelen voor jouw auto
Zoek op kenteken
Handmatig zoeken

Hoe werkt een lambdasonde

De lambdasonde zorgt voor de meting van het zuurstofgehalte in het uitlaatgas en deze informatie wordt doorgegeven aan het motormanagementsysteem. Deze meting wordt lambdawaarde genoemd en is de indicator voor de effectiviteit van de verbranding. Indien de lambdawaarde buiten de vastgestelde grens valt, wordt deze door het motormanagementsysteem gecorrigeerd d.m.v. een aanpassing van de samenstelling van brandstof en luchtverhouding. Dit gebeurt middels het bijsturen van de brandstofinjectie. Door deze correctie wordt de inspuittijd van de injectoren aangepast.

Meer weetjes over lambasensoren

In de meeste gevallen heeft een auto twee lambdasondes. De eerste sensor meet de gassen die direct uit de motor komen. Deze meting wordt gecorrigeerd door het motormanagement. De tweede lambdasensor bevindt zich achter de katalysator en deze heeft als hoofdfunctie de controle van de juiste werking van de katalysator. De ideale bedrijfstemperatuur van een lambdasonde is rond de 200 graden Celsius. Een lambdasonde is aan slijtage onderhevig en heeft een gemiddelde levensduur van 100.000 km. De slijtage wordt versneld door verhoogd olieverbruik, mindere kwaliteit brandstof en een niet goed werkende katalysator. Check op de homepagina via jouw kenteken eenvoudig de juiste goedkope lambdasonde voor jouw auto. Heb je nog vragen aarzel niet en stel deze via onze contactpagina.

WhatsApp
support
Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40