Koppelingsset & Vliegwiel

Ben je op zoek naar een goedkope koppelingsset of een scherp geprijsd vliegwiel? Dan ben je bij Site4Cars aan het juiste adres! Wij verkopen koppelingssets en vliegwielen van de gerenommeerde A-merken zoals Luk, Valeo, Sachs, JapanParts, BluePrint, NK en Topran. Bestel makkelijk en eenvoudig online met je kenteken op de homepage. Mocht je vragen hebben over een koppelingsset of vliegwiel of weet je niet welke je nodig hebt? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars of stuur ons een bericht via de livechat of via WhatsApp!


Zoek onderdelen voor jouw auto
Zoek op kenteken
Handmatig zoeken

Wat is een koppelingsset?

De koppelingsset bestaat uit 3 onderdelen waarbij de koppelingsplaat met de versnellingsbak verbonden is. De koppeling ligt opgesloten tussen het vliegwiel en de drukgroep aan de motor. De drukgroep bevat drukvingers die werken als een hefboom. Door het indrukken van het koppelingspedaal wordt het druklager tegen deze veren gedrukt. Hierdoor treedt de hefboom in werking en wordt de drukgroep iets teruggetrokken en komt de koppelingsplaat vrij waardoor de aandrijving wordt onderbroken. Hierdoor kun je dus op- of terugschakelen. Na het loslaten van het koppelingspedaal worden alle delen weer in elkaar geschoven. Door deze actie constant te herhalen ontstaat er wrijving en treedt er slijtage op. Hoe vaker er geschakeld wordt des te eerder zal het koppelingset verslijten.

Koppeling vervangen

Hoe merk je dat je koppeling versleten is? Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat er iets mis mee is. De koppeling kan gaan slippen waardoor de auto minder vlug van zijn plek komt, het koppelingspedaal staat hoger dan normaal of er komen ratelende geluiden vrij bij het schakelen. Het koppelingset bestaat uit een drukgroep, koppelingsplaat en een druklager. Wij raden aan om altijd de complete set te vervangen, omdat al deze delen hetzelfde aantal kilometers mee hebben gedraaid. De gemiddelde levensduur van een koppeling is bij normaal gebruik tussen de 130.000 km en 200.000 km. 

Wat is een vliegwiel?

Het vliegwiel zit aan de motor vast bij de krukas. Het vliegwiel zorgt ervoor dat de aandrijving vanuit de cilinders in een gelijkmatige manier wordt overgebracht zonder stoten. Het vliegwiel is berust op het traagheidsmoment als gevolg van de grote massa. Als het eenmaal draait is het moeilijk af te remmen. De koppelingsplaat zit hier op aangesloten. Hierdoor draait de koppelingsplaat mee met het vliegwiel. Als er wordt geschakeld wordt de koppelingsplaat van het vliegwiel afgehaald waardoor de aandrijving weg is. Na het schakelen wordt de koppelingsplaat weer terug tegen het vliegwiel aangeduwd.

Wanneer is mijn vliegwiel versleten?

Heb je het idee dat je vliegwiel is versleten? Dit zou goed kunnen als je veel kilometers met het vliegwiel hebt gereden. Een kapot vliegwiel kan je herkennen aan haarscheuren in het aanlegvlak. Daarnaast kan je ook schade op het aanlegvlak hebben door een versleten koppelingsplaat. Een kapotte starterkrans is daarnaast ook een teken dat het vliegwiel vervangen moet worden. Een starterkrans is de tandwielrand aan de rand van het vliegwiel. Deze tandwielrand zit tegen de startmotor aan die het vliegwiel aanzwengelt wanneer de auto gestart wordt. 

WhatsApp
support
Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40