Hoe vervang ik mijn distributieriem en kan ik dit zelf?

Met het blote oog is dit onderdeel van de auto niet gelijk zichtbaar, maar geheel onbelangrijk is dit onderdeel niet: de distributieriem. Wat is de functie van een distributieriem? Hoe vaak moet ik een distributieriem vervangen? Wat zijn de vervangingskosten? En wat is het verschil tussen een distributieriem en distributieketting? Dit zijn allemaal vragen die zich kunnen afspelen in het hoofd van een automobilist. 

De functie van een distributieriemen

Vaak is de functie van een distributieriem onduidelijk. Wanneer de cilinders met stevige kracht naar beneden worden gedrukt door de verbranding van brandstof, komt de krukas in beweging. De krukas is door middel een tandwiel verbonden met de distributieriem. De krukas stuurt de nokkenas aan door middel van de distributieriem. De nokkenas komt in beweging en zal gaan draaien. De nokkenas regelt de verhouding in- en uitlaatkleppen in de cilinder en helpt deze op peil te houden. Voor de aandrijving van jouw auto is een perfecte samenwerking tussen de krukas en nokkenas noodzakelijk. Deze samenwerking wordt in stand gehouden door de distributieriem. 

 

Soorten Distributieriemen en sets 

Per auto kan de distributieriem verschillen. Bij een auto met een zwaardere motor met meer trekkracht, zal er een zwaardere riem gemonteerd moeten worden. Ook de breedte, lengte en aantal tanden van de distributieriem zal per motor verschillen. 

Soms heb je alleen een losse riem nodig. Merken zoals Gates en Hella waarborgen de kwaliteit en prijs van de riem die jij nodig hebt!

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een gehele distributieriemenset wilt aanschaffen. In deze sets is naast de riem ook de spanrol en diverse looprollen aanwezig. In ieder geval alles wat je nodig hebt om het vervangen van een distributieset te realiseren.

Bij sommige motoren wordt naast dit alles ook de waterpomp nog aangedreven door de distributieriem, dan is het vaak verstandig deze ook mee te vervangen. We hebben daarom ook sets welke een distributieriemenset + waterpomp bevatten.

Wij van Bogijn hebben enkele sets van top kwaliteit in ons assortiment. Merken zoals Ina, Gates en Febi Bilstein zijn hier een voorbeeld van. 

 

Distributieriemen vervangen; doe het zelf 

Het vervangen van de distributieriem is niet vaak nodig. Bij een kilometerstand van 100.000 à 120.000 kilometer is het gebruikelijk om de riem te laten vervangen. Dit verschilt per autofabrikant, ga dit goed na. Soms is het nog niet direct nodig om de riem te laten vervangen, maar wordt dit gedaan uit voorzorg. Een defecte distributieriem kan namelijk ook voor erg grote motorschade zorgen. In enkele gevallen komt het voor dat de garage eerder overgaat tot het vervangen van de distributieriem. Meestal gebeurt dit wanneer een auto niet tot nauwelijks gebruikt wordt, of als er veel korte afstanden worden gereden. In beide gevallen is er sprake van een versnelde slijtage van de distributieriem. 

Het zelf vervangen van de distributieriem vergt vaak veel kennis en handigheid. De complexheid kan overigens verschillen per individu. De plek waar de riem zich bevindt, verschilt ook nog weleens. Mocht je zelf makkelijk bij de riem kunnen komen, dan is er niet speciaal gereedschap nodig om de vervanging uit te voeren, soms wel. Indien je te maken hebt met een complexe motor, laat de vervanging dan uitvoeren door professionals. Mocht je zelf aan de slag gaan, maak dan gerust gebruik van de volgende tips!

  • Precisie is van groot belang. Voorkom ten alle tijden beschadigingen aan de riem.

  • Open de motorkap.

  • Zorg dat alle onderdelen die de weg richting de riem ontnemen, zorgvuldig worden verwijderd.

  • Voordat je aan de slag gaat met het vervanging, is het belangrijk om eerst te controleren of je over het juiste gereedschap beschikt

  • In sommige gevallen behoort het gehéél geblokkeerd te worden met speciaal gereedschap, dit zodat hij niet van ‘timing’ af gaat. Ga dit goed na.

  • Zorg nu voor ‘ontspanning’ van de riem en verwijder deze met zorg.

  • Vervang eventuele spanrollen, looprollen of de waterpomp indien aanwezig in de distributieriem set.

  • Sluit jouw nieuwe riem aan op de wijze waarop de oude gemonteerd was, check op voorhand of de nieuwe vervangende riem 100% overeenkomt.

  • De juiste spanning is van groot belang voor het optimaal functioneren van de riem.

  • Voor het controleren van een juiste montage en spanning, laat je de motor eventjes lopen.

  • Indien dit zonder problemen gaat, is de vervanging zo goed als geslaagd.

  • Je kunt nu alle verwijderde onderdelen terugplaatsen. 

  • Als alles weer op zijn plek zit, ben je klaar om weer de weg op te gaan!

Vervangingskosten van een distributieriem

De kosten voor het vervangen van de distributieriem zijn relatief hoog. Doordat het onderdeel met alle precisie gemonteerd moet worden, gaan er veel arbeidsuren in zitten. De meeste distributieriemen zijn vanaf € 50 te verkrijgen tot aan volledige sets van rond de 100 a 150 euro. Daar bovenop komen de arbeidskosten van de monteurs. Wij raden aan om de vervanging te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf.

 

Distributieriem of ketting

Een auto heeft een distributieriem of ketting. Beide hebben zowel voor- als nadelen. Een distributieriem maakt vaak wat minder geluid dan een ketting, maar slijt daar in tegen sneller daar deze ‘droog’ loopt. Een ander verschil is het materiaal van de onderdelen. Distributieriemen zijn gemaakt van rubber. Een distributieketting is gemaakt van staal en slijt over het algemeen minder snel dan een distributieriem en is inwendig in de motor gemonteerd. Desondanks moet een distributieketting alsnog regelmatig gecontroleerd worden, daar je toch regelmatig ziet dat een ketting helaas niet de beloofde levenslang verwachte leeftijd haalt. Steeds meer fabrikanten geven de voorkeur aan distributiekettingen, daar het al met al wel een slijtvaster onderdeel betreft.

Hopelijk hebben we alle onduidelijkheden omtrent distributieriemen en kettingen bij je weggenomen. Zoals al eerder is benoemd, is een distributieriem onmisbaar voor de aandrijving van jouw auto. Een weloverwogen keuze voor een distributieriemset raden wij dan ook stevig aan. 


 

29-oktober-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info