Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Goedkope airco onderdelen kopen online | Nissens, NRF, Van Wezel en meer!

In moderne auto’s is een airco onmisbaar. De belangrijkste onderdelen van een airco zijn de condensor, de verdamper en een droger, wij hebben daarnaast ook nog airco compressors en overige artikelen gerelateerd aan de airco . Wij van Site4Cars bieden deze producten aan van de merken Ava Quality Cooling, Nissens, NRF en Van Wezel.


Wat doet airconditioning in de auto precies?

Airconditioning produceert geen koude lucht, maar koelt de bestaande lucht af door de warmte aan de lucht te onttrekken. Dit gebeurt allemaal door een natuurkundig proces waarbij verdamping warmte aan de lucht onttrekt. Het is dan koelvloeistof of koudemiddel die door het apparaat stroomt die verdampt. Terwijl deze vloeistof verdampt, en dus de warmte in de koelbuizen wegneemt, blaast de ventilator de gekoelde lucht in de daarvoor bestemde ruimte. Het aircosysteem van een auto is in essentie hetzelfde, het werkt in de praktijk alleen net wat ingewikkelder. 

Welke airco onderdelen zijn er?

Een airconditioning systeem in auto’s bestaat uit verschillende onderdelen, die je uiteraard allemaal bij Site4Cars kunt kopen. Hieronder lichten we alle onderdelen apart uit. 

Condensors

Een condensor airco werkt vergelijkbaar met een radiateur. In plaats van koelvloeistof stroomt er door de condensor koudemiddel heen, door de ‘’rij’’ lucht en door de lucht in de ventilator. Het koudemiddel wordt dan door de airco compressor naar de de condensor gepompt. De temperatuur van het koudemiddel is op dat moment ongeveer 65 graden, bij een druk van 15 bar. Doordat het koudemiddel door de condensor wordt verkoeld is het bij het verlaten van de condensor afgekoeld naar 55 graden, en is het deels gecondenseerd. Een kapotte airco condensor kun je vaak herkennen aan het verlies van druk in het aircosysteem. De condensor staat namelijk bloot aan het vuil en het weer, wat onder andere voor lekkage kan zorgen.

Verdampers

Een verdamper is net als een condensor ook opgebouwd uit een buizenstelsel en lamellen. Het binnenstromende koudemiddel verdampt in het buizenstelsel. Het vloeibare koudemiddel wordt door de verdamper omgezet in gasvorming. Aan de tussen de lamellen doorstromende lucht wordt warmte onttrokken, waarna het vrijgekomen vocht neerslaat op de verdamper. Het condenswater bindt stofdeeltjes en stuifmeelkorrels aan zich, en wordt via een afvoerslang naar buiten afgevoerd. Verdampers zijn altijd achter het dashboard geplaatst, in tegenstelling tot condensors die aan de voorzijde van de auto zijn geplaatst. Dit zijn dan ook twee hele verschillende onderdelen van de airco.

Drogers

Bij airco’s met thermostatisch expansieventiel (of blokventiel) wordt tussen de condensor en het expansieventiel een droger, ook wel filter, geplaatst. Deze heeft drie belangrijke functies; het verwijderen van vocht, het zeven van slijpdeeltjes en de opslag van vloeibaar koudemiddel. Vocht in het aircosysteem kan leiden tot schade in de compressor, en daardoor een onregelmatige capaciteit van de airco. Het expansieventiel roest dan namelijk vast. Dit kan worden herkend aan afwisselend gekoelde en ongekoelde lucht die de passagiersruimte binnenkomt. 

Compressors

De compressor in een auto is een krachtig apparaat dat koudemiddel door het gehele aircosysteem stuurt. Schade of slijtage kan een defect veroorzaken. Hiervoor kan een klein zwevend deeldtje al genoeg zijn, omdat hierdoor de bewegende delen beschadigd kunnen raken. Het is dan ook heel belangrijk om je aircosysteem goed te onderhouden. Wij raden aan om de airco jaarlijks te laten controleren en eventueel ook het koudemiddel te vervangen.

Airco diversen

Onder airco diversen valt alles wat met de airco te maken heeft. Denk hierbij aan een expansieventiel of koelvloeistof. Ook hier helpen we je bij Site4Cars graag mee!

Welke airco onderdelen heb ik nodig?

Bij alle bovengenoemde onderdelen kun je op dezelfde manier selecteren welke onderdelen jij nodig hebt. Dit is bij ons makkelijk te achterhalen op basis van je kenteken of het chassisnummer. Het kenteken geeft vaak meerdere opties, terwijl het chassisnummer vrijwel altijd de juiste onderdelen aangeeft. Daarnaast kun je zoeken via het merk, model en type, ook dan wordt de juiste onderdelen weergegeven. Mocht het niet lukken of heb je nog andere vragen, dan kun je contact met ons opnemen. Wij helpen graag!

Voordelen van aircoditioning onderdelen bestellen bij Site4Cars

Bij Site4Cars ben je op het juiste adres om airconditioning producten gemakkelijk en snel online te bestellen! Je krijgt bij ons automatisch de volgende voordelen:

Snelle levering, Site4Cars levert binnen 1-3 werkdagen.
✅ A-merken zoals Ava Quality Cooling, Nissens, NRF en Van Wezel, deze merken zijn van topkwaliteit.
✅ 30 dagen retourgarantie, zodat je alle tijd hebt om het product retour te sturen.
✅ Persoonlijke hulp, via een livechat of via de telefoon van 8:00 – 19:00.
✅ Direct contact via WhatsApp!