Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Airconditioning, airco - Verdamper, airconditioning

Informatie verdamper

De verdamper behoort tot het aircosysteem.

De verdamper zit vaak achter het dashboard en is meestal opgebouwd uit een aluminium buizenstelsel. De verdamper zorgt voor het afkoelen van de lucht die naar het interieur gaat. 

De verdamper wordt regelmatig verward met de condensor, maar dit zijn hele verschillende onderdelen.

De lucht wordt door de koude verdamper geblazen waardoor deze afkoelt. Het koudemiddel komt gasvormig de verdamper binnen. Het expansieventiel, dat vlak voor de verdamper gemonteerd zit, zorgt hiervoor. Vanaf dit expansieventiel vindt de verandering van hoge naar lage druk plaats. Nadat het koudemiddel de droger is gepasseerd, komt het met een (hoge) druk van rond de 15 bar en met een temperatuur van rond de 55 graden door het expansieventiel heen.

In het expansieventiel zit een vernauwing, hier wordt het koelmiddel doorheen geduwd. Door deze vernauwing verliest het koudemiddel zijn (hoge)druk. Door deze drukverlaging daalt het kookpunt van het koelmiddel en kan het verdampen. Om de overgang van vloeistof naar gas mogelijk te maken, wordt de warmte van lucht onttrokken die door de verdamper heen stroomt. Deze lucht wordt dan afgekoeld en wordt door middel van een ventilator in het interieur geblazen.

De verdamper defect?

Het kan voorkomen dat de verdamper bevriest. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de airco al een tijdje aangestaan heeft. Door het vele vocht en de lage temperatuur in de airco kan de verdamper bevriezen. Door het bevriezen van de verdamper kan het systeem verstopt raken.

Op dat moment kan er geen lucht meer door de verdamper heen en wordt er dus geen lucht meer door de ventilatieroosters geblazen. Een mogelijke oorzaak van deze verstopping kan veroorzaakt worden door een verstopte waterafvoer.

Bij een airconditioning wordt er vocht aan de buitenlucht onttrokken, wat als condens van de verdamper door de waterafvoer weer wordt uitgestoten. Daarom kan er wel eens een plasje water te zien zijn onder de auto.  Wanneer dit niet meer gebeurd kan dit vocht dus bevriezen.

Een verdamper kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan verdampers van de grootste merken. 

Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste verdamper voor uw auto.