Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Aandrijving - Differentieel

Informatie differentieel

Een differentieel, ook wel een cardan genoemd, verdeelt het vermogen optimaal over de wielen.

Op rechte stukken weg is het ideaal dat de wielen aan beide kanten even goed worden aangedreven. Maar in de bochten is het juist belangrijk dat het wiel aan de binnenkant minder aangedreven wordt dan het wiel aan de buitenkant. Hier zorgt het differentieel dan voor.

Bij auto’s met voorwielaandrijving zit het differentieel in de versnellingsbak. Bij auto’s met achterwielaandrijving zit het differentieel bij de achteras.

Verschillende differentiëlen 

Er zijn verschillende soorten differentiële, namelijk het Torsen differentieel en het limited slip differentieel.

Het limited slip differentieel is een differentieel met een verhoogde inwendige wrijving. Bij rechtuit rijden roteren het kroonwiel en de aandrijfas even snel en is er dus geen wrijving. Maar wanneer één van de wielen te weinig grip heeft en daardoor sneller draait dan het andere wiel, ontstaat er een snelheidsverschil tussen de conische vlakken van de drukring. De drukring wordt dan tegen de lamellen gedrukt waardoor er een wrijvingsmoment ontstaat.

Het torsen differentieel is in principe een symmetrisch differentieel. Wanneer beide uitgaande assen met dezelfde rotatiefrequentie roteren, dan zijn de aandrijfkoppels in deze assen gelijk. Ontstaat er om welke reden dan ook differentieelwerking, dan neemt de aandrijving naar de sneller roterende as af en naar de langzamer roterende as toe. Ook hier ontstaat in principe een inwendig wrijvingsmoment.

Een defect differentieel

Een defect differentieel kan meerdere oorzaken hebben. Vaak heeft een differentieel olie die levenslang mee kan gaan, dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ondanks deze levenslange olie is het toch verstandig om de olie om de zoveel tijd te vervangen. Alle olie kan immers gaan oxideren en daarmee zijn kwaliteit verliezen. Verouderde olie kan een oorzaak zijn van een defect differentieel.

Ook de differentieellagers kunnen versleten raken waardoor het differentieel minder goed kan gaan werken. Wanneer de differentieellagers kapot zijn, zou het differentieel veel lawaai kunnen gaan maken.

Een differentieel kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan differentiëlen van de grootste merken. Bij ons vindt u gegarandeerd het juiste differentieel voor uw auto. Bekijk ons assortiment hieronder en vindt het juiste differentieel voor uw auto